Taiwan Semiconductor: 18% χαμηλότερα κέρδη το τρίμηνο

Εξ αιτίας των μεγάλων αποθεμάτων
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 09:28

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μείωση κερδών σε πέντε τρίμηνα εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., καθώς οι πελάτες της μείωσαν τις παραγγελίες τους εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.

Το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 18%, φθάνοντας στα 27,91 δισ. δολ. Ταϊβάν, (851 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 1,08 δολ. Ταϊβάν ανά μετοχή, από 33,90 δισ. δολ. Ταϊβάν ή 1,31 δολ. Ταϊβάν ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Texas Instruments Inc. και η Motorola Inc., χρήστες των πιο εξελιγμένων τσιπ της Taiwan Semiconductors, ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα χαμηλότερα από ότι αναμενόταν κέρδη και αύξηση των αποθεμάτων εξ αιτίας της χαμηλότερης ζήτησης. Η μείωση θα συνεχιστεί και αυτό το τρίμηνο με τις παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ να υποχωρούν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ένωσης WSTS Inc. του κλάδου – κατά 2,8%.

Τα κέρδη της Taiwan Semiconductors, διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 27,2 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Νωρίτερα η Taiwan Semiconductor ανακοίνωσε μείωση 5,4% των πωλήσεων στα 74,96 δισ. δολ. Ταϊβάν, από 79,23 δισ. δολ., πριν από ένα έτος. Τα λειτουργικά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, υποχώρησαν 20,4%, φθάνοντας στα 27,4 δισ. δολ. Ταϊβάν, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα μη λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 78%, στα 2,1 δισ. δολ. Ταϊβάν.

Τα αποθέματα ημιαγωγών στη βιομηχανία ηλεκτρονικών αυξήθηκαν 5% κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, φθάνοντας στα 4,3 δισ. δολ., έναντι ελλείμματος 700 εκατ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου, ISuppli Corp.

Η Motorola, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα μείωση 48% των κερδών, στα 624 εκατ. δολ., χαμηλότερα και των δικών της εκτιμήσεων, εξ αιτίας της μειωμένης ζήτησης για κινητά.

Η Texas Instruments, η τρίτη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα 2% αύξηση των καθαρών της κερδών, στα 688 εκατ. δολ., χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, επειδή η ζήτηση για κινητά ήταν ασυνήθιστα χαμηλή. Η εταιρεία προμηθεύει τσιπ που κατασκευάζει η Taiwan Semiconductor και χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα Motorola.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα