Πάνω από 7,6 δισ. δολ. η βοήθεια για το Λίβανο από τη διάσκεψη των δωρητών

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 15:29

Ξεπέρασε τα 7,6 δισ. δολάρια η οικονομική βοήθεια για το Λίβανο που έχει συγκεντρωθεί από τους δωρητές κατά τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού. Αυτό έκανε γνωστό πριν από λίγο ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, η χώρα του οποίου χορήγησε στο Λίβανο 650 εκατ. δολάρια (500 εκατ. ευρώ) με τη μορφή δανείων υπό ευνοϊκούς όρους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανακοίνωσαν σήμερα τη χορήγηση 1 δισ. δολαρίων και 1,25 δισ. δολαρίων αντιστοίχως ως βοήθεια προς το Λίβανο,

Στη διάρκεια παρέμβασης στην αρχή της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς ανακοίνωσε μια βοήθεια περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Λίβανο, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια προορίζονται για την υποστήριξη της εφαρμογής κυβερνητικών προγραμμάτων και θα είναι διαθέσιμα από φέτος. Ο κ. Γούλφοβιτς εγκωμίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σινιόρα, η οποία έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε εξάλλου μια βοήθεια 960 εκατομμυρίων ευρώ (1,25 δισεκατομμυρίου δολαρίων) για το Λίβανο.

Το Ισλαμικό Ταμείο Ανάπτυξης χορήγησε επίσης βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βοήθεια 1,1 δισ. δολ. (846 εκατ. ευρώ), οι ΗΠΑ 770 εκατ. δολάρια (592 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Ένωση 520 εκατ. δολάρια (400 εκατ. ευρώ). Εξάλλου η Βρετανία ανακοίνωσε τη δωρεά 48 εκατ. δολαρίων (37 εκατ. ευρώ) που προορίζεται στο μεγαλυτερο μέρος της για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στο Λίβανο.

Περίπου 40 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων σουνιτικών αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής. Συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα