BlackRock: Καλό έτος για τις μετοχές και το 2007

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 15:30

Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά ομαλής επιβράδυνσης και ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, οι διευρυμένες αποτιμήσεις των μετοχών θα τροφοδοτήσουν την επόμενη φάση της αισιόδοξης αγοράς για το 2007, οδηγώντας ένα ακόμη καλό έτος για τις μετοχές.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Robert C. Doll, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων των Παγκόσμιων Μετοχών της BlackRock, Inc., της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης παγκόσμιων επενδύσεων.

Ο κ. Doll θεωρεί ότι το 2007 πιθανόν να χαρακτηριστεί και από μια αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς, η οποία δημιουργεί «ισχυρές αποκλίσεις» στην απόδοση μεταξύ των τομέων με την καλύτερη και τη χειρότερη απόδοση στην αγορά, καθιστώντας καθοριστική την αποτελεσματική επιλογή τίτλων.

«Το νέο έτος ξεκινά με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να παραμένει έντονη παρά την ύφεση στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια και σχετικά υψηλή επενδυτική εμπιστοσύνη», δηλώνει ο κύριος Doll. «Παρότι εξακολουθούν να υφίστανται αρκετοί κίνδυνοι, πιστεύουμε ότι, δεδομένου αυτού του περιβάλλοντος, το 2007 θα είναι ακόμη ένα καλό έτος για τις αγορές των μετοχών, αν και δεν θα λείψουν οι πιθανές αντιξοότητες στην πορεία».

Σύμφωνα με τον κ. Doll, το 2007 η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί πολλές από τις τάσεις που χαρακτήρισαν το 2006. «Κατά κύριο λόγο, πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ γενικότερα και η κατανάλωση των ΗΠΑ ειδικότερα θα δώσουν τη θέση τους ως βασικοί οικονομικοί παράγοντες στις επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και άλλες πηγές ανάπτυξης εκτός ΗΠΑ», αναφέρει. «Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να παραμείνουν θετικά, χάρη στα σταθερά εταιρικά θεμελιώδη στοιχεία και τους καλούς ισολογισμούς, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ, αλλά τα ποσοστά κερδών μάλλον θα σημειώσουν σημαντική πτώση, καθώς είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα ιστορικά υψηλά περιθώρια κέρδους».

Ο Doll πιστεύει ότι αναμένονται κάποιες επιπλέον θετικές συγκυρίες για τις μετοχές, λόγω πιθανών κινήσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή στα μέσα του 2007, δεδομένης της τρέχουσας ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ που υποκινείται από την αγορά στέγης και της αναμενόμενης, συνεχιζόμενης μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι, σε περίπτωση ευχάριστων εκπλήξεων ως προς τον πληθωρισμό ή εντονότερης από την αναμενόμενη οικονομικής ανάπτυξης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί διστακτικά ως προς τη μείωση των επιτοκίων, ενώ υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα η επόμενη κίνηση να είναι περαιτέρω σύσφιξη», δηλώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα