Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για το μέλλον, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση, δεσμεύοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτόν τον μεγάλο μετασχηματισμό.
Η πρώτη μεγάλη ομιλία του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς στο κοινοβούλιο μετά την αντικατάσταση της συντηρητικής ηγέτιδας Άγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικά ζητήματα, τονίζοντας την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας και το πιο μακροπρόθεσμο έργο εκσυγχρονισμού τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.
Ωστόσο, ο 63χρονος Σολτς, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Βαρσοβία από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμπόρευσης με τους υπερατλαντικούς συμμάχους απέναντι σε απειλές για την ασφάλεια, όπως η συγκέντρωση ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
«Έχουμε περίπου 23 χρόνια μπροστά μας στα οποία πρέπει και θα απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, που σημαίνει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση της βιομηχανίας και της οικονομίας μας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια», δήλωσε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας.
Ο Σολτς υπηρέτησε ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών σε συνασπισμό με τη Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι ο τριμερής συνασπισμός του με τους οικολογικούς Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες θα ήταν μια «επανεκκίνηση».
Η Γερμανία έπρεπε να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αλλά και να επεκτείνει τις υποδομές όπως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, είπε. Η κυβέρνησή του θα δημιουργούσε το πλαίσιο ώστε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στο μέλλον της Γερμανίας να είναι ιδιωτικές, για παράδειγμα επεκτείνοντας τον ρόλο της κρατικής τράπεζας στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.
Ένας τέτοιος μετασχηματισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν υπήρχε κοινωνική συνοχή, είπε ο Σολτς, υπογραμμίζοντας τα σχέδια για αύξηση του κατώτατου μισθού και για να γίνει η κοινωνία πιο περιεκτική, για παράδειγμα μέσω του αυτοπροσδιορισμού για τα τρανς άτομα και της απελευθέρωσης των νόμων περί ιθαγένειας.
«Είμαστε μια χώρα μετανάστευσης ... αλλά πρέπει να εργαστούμε για να γίνουμε μια καλύτερη χώρα για την ένταξη». είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του στοχεύει να διευκολύνει τους ξένους να έρχονται να εργαστούν στη Γερμανία.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος εστίασαν την κριτική τους στη νέα κυβέρνηση στις προτάσεις της για χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων με επιβάρυνση δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον χρέους. Εκείνοι της άκρας αριστεράς την επέκριναν ότι δεν αυξάνει τους φόρους στους πλούσιους και οι δεξιοί την κατηγόρησαν για μη βιώσιμη οικονομική πολιτική.
Ο λόγος του χρέους της Γερμανίας, που κυμαίνεται λίγο κάτω από το 70% του ΑΕΠ, είναι πολύ μικρότερος από εκείνον της Γαλλίας, στο 115%, ή των Ηνωμένων Πολιτειών, σε περισσότερο από 160%, αλλά ο Σολτς έχει, ωστόσο, αντιμετωπίσει κριτική για τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησής του.
Ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύθηκε να κερδίσει τη μάχη κατά της πανδημίας, κάνοντας έκκληση στους Γερμανούς να εμβολιαστούν, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από την κρίση.
«Λέω στους πολίτες της χώρας μας, "ναι, τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, ναι, θα κερδίσουμε τη μάχη κατά αυτής της πανδημίας με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ναι, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα ξεπεράσουμε την κρίση"», δήλωσε σήμερα ο Σολτς.
Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, στο οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, καθοριστικό ρόλο έχει το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters