Τι θα άλλαζε αν οι μετανάστες αποχωρούσαν κατά κύματα;

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 20:43

Τι θα άλλαζε αν τα νοικοκυριά των μεταναστών σταματούσαν να καταναλώνουν και να επενδύουν στη χώρα μας, τι αν αυξανόταν ο αριθμός των μεταναστών κατά 215.000 και ποιες οι συνέπειες αν οι μετανάστες αποχωρούσαν κατά κύματα από τη χώρα μας (δηλαδή αν έφευγε το 10% αρχικώς, στη συνέχεια το 50% και τελικώς αποχωρούσε το 90%).

Αυτά τα τρία υποθετικά σενάρια εξετάζει έρευνα, για την οποία υπεύθυνος είναι ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Κόντης.

Στο πρώτο σενάριο, θα είχαμε μείωση του ΑΕΠ από 1,3% έως 1,55%, μείωση των τιμών 5% με 6%, θα χαθούν γύρω στις 100.000 θέσεις εργασίας για Ελληνες και 15.000 θέσεις για μετανάστες εργαζόμενους, θα αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί, ενώ οι μειώσεις των τιμών θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και θα περιορίσουν τις εισαγωγές. Επιπλέον, τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ κλπ. περιορίζονται, και το έλλειμμα αυξάνεται.

Στο δεύτερο σενάριο θα είχαμε: την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,74%, μείωση των τιμών κατά 2,25%, μικρή βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών, τη δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας, οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν (2,5% για Ελληνες μισθωτούς με λίγες δεξιότητες έως 1,8% για αυτοαπασχολούμενους με περισσότερες δεξιότητες) ενώ οι μειώσεις των μισθών στους μετανάστες θα ήταν μεγάλες και θα κυμανθούν από 28% έως 52%.

Στο τρίτο υποθετικό σενάριο, όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που αποχωρούν, τόσο περισσότερο ευδιάκριτη γίνεται η βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των φτωχών νοικοκυριών, οι τιμές αυξάνονται, οι θέσεις απασχόλησης που αφήνουν οι μετανάστες δεν καλύπτονται σε αναλογία 1 προς 1, το ΑΕΠ μειώνεται και το Ισοζύγιο Πληρωμών επιδεινώνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα