Ρευστοποιήσεις σε Ε.Ε. και Wall Street

Μετά το υψηλό ρεκόρ εξαετίας
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 00:01

ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ από το υψηλό ρεκόρ εξαετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τερματίζοντας στο κόκκινο, στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν μεγαλύτερη μείωση του αναμενομένου των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ αρνητικά αντέδρασε και η Wall Street λόγω ενίσχυσης των ανησυχιών για μη ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Με απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, μετά την κατάρριψη υψηλών ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η μείωση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο σενάρια ότι οι επιβραδυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν έχουν βελτιωθεί.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,3%, στις 1.522,9 μονάδες, και κάτω από το υψηλότερο εξαετίας των 1.534,6 μονάδων. Ο δείκτης κέρδισε 16% το προηγούμενο έτος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,72%, στις 6.269,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.609,20 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,51%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 6.719,58 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,43%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών, με την GlaxoSmithKline να πρωτοπορεί στις απώλειες. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες βλέπουν το μερίδιό τους στην αγορά να συρρικνώνεται, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός από τις πωλήσεις φθηνότερων αντιγράφων φαρμάκων.

Απώλειες κατέγραψε και ο πετρελαϊκός κλάδος, με την BP αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε κέρδη. Ο τεχνολογικός πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε 2%.

Σημαντική ήταν η άνοδος της μετοχής της Nokia, καθώς τόσο τα κέρδη όσο και οι πωλήσεις τετάρτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Υψηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της Siemens, τα αποτελέσματά της οποίας διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων, παρότι ανακοίνωσε ζημιές τριμήνου.

Για το έτος οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει κέρδη με τον S&P 500 υψηλότερα κατά 1,2%.

Ο Nikkei υποχώρησε από τα αρχικά υψηλά εξαετίας, κλείνοντας με απώλειες 0,3%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα