Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Εν μέσω προκλήσεων και σημαντικών αβεβαιοτήτων οι οποίες απορρέουν από το τρίπτυχο πανδημία, πληθωρισμός και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο ανέφερε η έκθεση των θεσμών για τη 12η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κείμενο συμπερασμάτων του αυριανού Eurogroup θα είναι θετικό για τη χώρα, καθώς θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης κι έτσι θα βοηθηθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Άλλωστε και ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου ελάφρυνσης του χρέους και κατά συνέπεια την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ. «H Ελλάδα συνεχίζει να κάνει καλή πρόοδο στις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή τη συνεδρίαση της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος επετεύχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας αλλά και των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει περαιτέρω προσπάθεια σε τομείς όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τα δημόσια οικονομικά, η Υγεία και η Δικαιοσύνη. Αναφορικά με το αν οι ομόλογοι του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα θα δώσουν τη συγκατάθεση τους, ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «η ισορροπία μοιάζει καλή. Περιμένω οι υπουργοί να συμφωνήσουν στα μέτρα (ελάφρυνσης) και στην εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ και το Eurogroup να εκδώσει ως συνήθως σχετική ανακοίνωση».
Υπενθυμίζεται ότι στη 12η έκθεση για την αξιολόγηση της Ελλάδας διαπιστωνόταν ότι η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς, κυρίως εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που προκαλούνται από την πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Επίσης, οι θεσμοί ενθάρρυναν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και να διορθώσουν τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται, κυρίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην υγειονομική περίθαλψη και στη δικαιοσύνη.
Μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, ο πρόεδρός του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, αναμένεται να παραθέσει άτυπο δείπνο στους ομολόγους του προκειμένου να ενισχύσει τη σύμπνοια μεταξύ των μελών του, μπροστά στη διπλή πρόκληση της ερχόμενης περιόδου. Ο Ιρλανδός υπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και να εντατικοποιήσει τη συμμετοχή του Eurogroup στις συζητήσεις για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά το ζήτημα των αλλαγών των δημοσιονομικών κανόνων, οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν και αναμένεται να διαρκέσουν έως το καλοκαίρι του 2022 ώστε τα κράτη-μέλη να καταλήξουν στο νέο πλαίσιο. «Υπάρχει σύμπνοια αναφορικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επεσήμανε ότι, αφού συμφωνηθούν οι στόχοι, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τους κανόνες βάσει των οποίων μπορούν να επιτευχθούν. Όπως τόνισε, κοινή επιδίωξη είναι να εξασφαλιστεί δημοσιονομική σταθερότητα στις οικονομίες των κρατών-μελών και να αναζητηθούν έξυπνοι τρόποι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους.
Σημειώνεται ότι ήδη o Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αλλά και η ΕΚΤ έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους, για τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Μάλιστα εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 η Κομισιόν αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τις χώρες-μέλη για τη σύνταξη των προϋπολογισμών του 2023.