«Δασόκηπος»: Γκουρμέ προϊόντα με ελληνική τρούφα από τον Χολομώντα στα ράφια της Δυτικής Ευρώπης

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 13:02
UPD:13:02

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Την τιμητική του έχει και φέτος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο Ταξιάρχης της Χαλκιδικής, καθώς από εκεί προέρχονται ως γνωστόν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έλατα που στολίζουν τα σπίτια μας ή και τους δημόσιους χώρους.

Εξίσου μεγάλη, όμως, αν και λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι η συμβολή της ίδιας περιοχής στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή γαστρονομία, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τρουφοφόρες περιοχές της χώρας μας, όπως και την έδρα της πρώτης ελληνικής εταιρείας που ασχολήθηκε με τη μεταποίηση τρούφας και μάλιστα ελληνικής τρούφας από το 2010. Η ίδια εταιρεία, νωρίτερα, από το 2002 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) ταυτοποίησε τις υφιστάμενες ποικιλίες τρούφας στη χώρα μας και στη συνέχεια από το 2007 ασχολήθηκε με το εμπόριο της ελληνικής τρούφας.

Ο λόγος για τον «Δασόκηπο» («Forest Garden»), που ειδικεύεται στην επεξεργασία, μεταποίηση και εμπόριο τρούφας και άγριων μανιταριών. Σήμερα, έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της εν λόγω μεταποιητικής δραστηριότητας, η εταιρεία έχει καταφέρει να είναι ήδη εξαγωγική κατά 40%, εξάγοντας μεταξύ άλλων χωρών και στη Γαλλία όπως και στη Βρετανία, δυο χώρες όπου η τρούφα κρατά ξεχωριστή θέση στις εθνικές κουζίνες-μαγειρικές τους, ενώ ετοιμάζεται να διαθέσει στην ελληνική και διεθνή αγορά νέα σειρά προϊόντων με ελληνική τρούφα και να υλοποιήσει επένδυση για την καθετοποίησή της όσον αφορά την καλλιέργεια μανιταριών.

Το εργαστήριο του «Δασόκηπου» βρίσκεται κυριολεκτικά στην κορυφή του Χολομώντα-συγκεκριμένα στη δεύτερη κορυφή του, στον τόπο παραγωγής τρούφας και άγριων μανιταριών μέσα σε ένα δάσος οξιάς και βαλανιδιάς, μεταξύ του Ταξιάρχη και της Αρναίας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Η ηλεκτροδότηση παρέχεται από αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών και το νερό από ιδιόκτητη γεώτρηση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται προσεκτική διαλογή των πρώτων υλών των προϊόντων μας. Τα προϊόντα μας είναι όλα ελληνικά. Οι σημαντικότερες από τις πρώτες ύλες μας είναι: Φρέσκες τρούφες ελληνικής προελεύσεως, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φυσικό ακατέργαστο αλάτι από το Μεσολόγγι, αιγοπρόβειο βούτυρο», επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Νικόλαος Αθανασιάδης. «Ακολουθεί η μεταποίησή τους σε προϊόντα προς κατανάλωση, που απευθύνονται σε πελάτες λιανικής και χοντρικής πώλησης. Μακριά από βιομηχανικές ζώνες και κάθε είδους ρύπανση έχουμε την ευτυχία να δουλεύουμε με αγάπη, καλή διάθεση και σεβασμό προς την φύση, για να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος μας».

MENDI>>PHOTOGRAPY

Πέρα από τις τρούφες του Χολομώντα η εταιρεία αγοράζει επίσης τρούφες από συλλέκτες άλλων περιοχών της Ελλάδας, διατηρώντας και σχετικές σταθερές συνεργασίες. Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει φρέσκες τρούφες, ελαιόλαδα, βαλσάμικο ξύδι, αιγοπρόβειο βούτυρο και αλάτι με τρούφα, καθώς επίσης και σειρά κρεμών-πατέ με τρούφα και μανιτάρια, η οποία προσεχώς εμπλουτίζεται με τρία νέα προϊόντα (θα γίνουν συνολικά πέντε) τα οποία θα διατεθούν στη λιανική ενώ τα δσύο πρώτα ήταν για τη χονδρική αγορά. Περαιτέρω, θα ακολουθήσει - όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης - και νέα σειρά προϊόντων με ελληνικά τυριά με τρούφα- μανιτάρια, σε συνεργασία με τυροκομική επιχείρηση από την Ήπειρο.

Παράλληλα, η εταιρεία προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 200.000 ευρώ για την καθετοποίησή της όσον αφορά την παραγωγή μανιταριών (για να έχει δική της πρώτη ύλη), ενώ έμφαση θα δοθεί το 2022 και εξής, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, στην περαιτέρω διεύρυνση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, η οποία αριθμεί ήδη εκτός από τη Γαλλία και τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Τσεχία, τη Σουηδία και περιστασιακά τις ΗΠΑ.

Εντός συνόρων, τα προϊόντα του «Δασόκηπου» διατίθενται στη χονδρική-horeca μέσω συνεργασιών και μέσω αλυσίδας χονδρικών πωλήσεων, ενώ στη λιανική είναι τοποθετημένα στα ράφια καταστημάτων delicatessen πανελλαδικά και παράγει και προϊόντα για λογαριασμό τρίτων (private label).

«Στόχος μας είναι να παράγουμε προϊόντα κατεξοχήν ελληνικά και να προάγουμε την ελληνική τρούφα στη διεθνή αγορά», επισημαίνει  ο κ. Αθανασιάδης.

Προ του 2002 - όταν άρχισε η ταυτοποίηση ελληνικών ειδών τρούφας από το ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με τον «Δασόκηπο» - οι τρούφες ήταν ήδη προ πολλού περιζήτητες στην ευρωπαϊκή κουζίνα αλλά οι ελληνιές τρούφες δεν είχαν ακόμη αξιοποιηθεί-αναγνωριστεί. Ωστόσο, στην αρχαιότητα ακόμη η παρουσία τους στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και η εξαιρετική τους ποιότητα, όπως σημειώνει ο κ.Αθανασιάδης. ήταν και γνωστή και διάσημη: Οι τρούφες ανήκουν στα είδη Tuber, που σημαίνει οίδημα-φούσκωμα. Οι αρχαίοι Έλληνες τις ονόμαζαν "ύδνα". Υπάρχουν πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα όπως του Θεόφραστου, του Διοσκουρίδη, του Κικέρωνα. Έλληνες και Ρωμαίοι απέδιδαν στις τρούφες θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις, όπως κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων, κατά της υψηλής χοληστερίνης, ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι Ρωμαίοι, μάλιστα, θεωρούσαν ότι οι καλύτερες τρούφες φύτρωναν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, οι τρούφες ήταν φτιαγμένες από πηλό που είχε ψηθεί από τους κεραυνούς. Ο Πλίνιος τις θεωρούσε θαύμα της φύσης, ενώ πολύ μεταγενέστερα, τον 19ο αιώνα, ο ποιητής Μπάιρον (σ.σ.Λόρδος Βύρων) τις θεωρούσε πηγή έμπνευσης…



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα