Η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον έχει δημιουργήσει μια σειρά ερωτημάτων σε όλους, από την επιστημονική κοινότητα και τις κυβερνήσεις μέχρι την κοινωνία και τις αγορές.
Μέχρι στιγμής τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, με τις ανησυχίες των ειδικών να επικεντρώνονται στην αβεβαιότητα γύρω από την επιδημιολογική συμπεριφορά του νέου στελέχους, και κατά πόσο αυτή σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό αλλά λιγότερο θανατηφόρο, ή έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στα εμβόλια, αναφέρουν οι Financial Times.
Μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα, η αντίδραση των καταναλωτών και των κυβερνήσεων δεν είναι επίσης ακόμη προφανής. Στο άκουσμα όμως ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να μεταδίδεται πιο εύκολα, οι αγορές βυθίστηκαν την Παρασκευή.
Η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, ο πληθωρισμός που «καλπάζει» και η νομισματική πολιτική συνέβαλαν στη γενική στάση έναντι του κινδύνου, σημειώνουν οι FT.
Οι μετοχές που τα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια του lockdown, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι υπηρεσίες streaming και οι υπηρεσίες video conferencing, σημείωσαν άνοδο, ενώ εκείνες που ήταν πιο ευάλωτες σε περιορισμούς, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και η φιλοξενία, υποχώρησαν.
Η αντίδραση όμως μπορεί να είναι υπερβολική. Μια παρόμοια στάση κράτησαν οι αγορές τον Αύγουστο, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έπειτα αντιστράφηκε γρήγορα αφού οι επενδυτές βεβαιώθηκαν ότι τα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά και οι θάνατοι θα ήταν περιορισμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.
Ακόμη και την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της πανδημίας, οι αγορές σημείωσαν ράλι γρήγορα, ακόμα κι αν δεν ίσχυε για τις πιο ευάλωτες στο lockdown μετοχές, καθώς οι δυνατότητες του ταχέως αναπτυσσόμενου τεχνολογικού τομέα συνέχισαν να ευδοκιμούν και τα οικονομικά πακέτα στήριξης έγιναν σαφή. Βέβαια, πλέον είναι απίθανο να επαναληφθούν τέτοια μέτρα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου του πληθωρισμού.
Η προειδοποίηση, ωστόσο των φαρμακοβιομηχανιών ότι ενδέχεται τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον, οδήγησε σε πτώση τις αγορές την Τρίτη, μετά το ράλι της Δευτέρας.
Οι επενδυτές μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν ότι ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος αποτελεί σίγουρα δυσοίωνη εξέλιξη για την ανάπτυξη- λόγω των μειωμένων δαπανών των νοικοκυριών, των έκτακτων ταξιδιωτικών περιορισμών, των νέων αυστηρών μέτρων που επιβάλουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το νέο κύμα της πανδημίας.
Σε σύγκριση με προηγούμενα κύματα, τα εμβόλια πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να μειώνουν τη σοβαρή ασθένεια από την Όμικρον.
Οι επιχειρήσεις εν τω μεταξύ έχουν προσαρμοστεί. Ωστόσο, παραμένει η αρνητική συσχέτιση μεταξύ της επιτυχίας του ιού και της οικονομίας.
Ο αντίκτυπος της Όμικρον στον πληθωρισμό όμως είναι λιγότερο σαφής. Η εμφάνιση του νέου στελέχους θα παγώσει τη ζήτηση για ήδη δυσεύρετα εμπορεύματα - οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 10% αρχικά και υποχώρησαν περαιτέρω την Τρίτη, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη προτίμηση των καταναλωτών για αγαθά και όχι για υπηρεσίες, γεγονός που έχει συμβάλει σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης για τις βιομηχανίες και το «έμφραγμα» των αλυσίδων εφοδιασμού.
Στο μεταξύ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέι Πάουελ, έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους για την οικονομία από τη νέα παραλλαγή, έχει επίσης προτείνει ότι ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να περιγράφουμε τον υψηλό πληθωρισμό ως «παροδικό».
«Είτε έτσι είτε αλλιώς, η εμφάνιση του νέου στελέχους είναι μια υπενθύμιση ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και η αβεβαιότητα, όπως και ο ιός, είναι πλέον ενδημικά. Αυτό, από μόνο του, θα μπορούσε να είναι αρκετό για να εμποδίσει την ανάκαμψη», καταλήγουν οι FT.
naftemporiki.gr