Market Beat: Με ασυνήθιστη βουτιά στα futures της Wall Street η διατήρηση της ανόδου δυσκολεύεται

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 09:24
UPD:09:34
  • Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εμφάνισαν σημαντικά κέρδη μετά τη δήλωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν: «Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ. Είναι αιτία ανησυχίας αλλά όχι πανικού. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε και αυτή τη νέα μετάλλαξη».

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών υποχώρησαν στις συναλλαγές νωρίς την Τρίτη, αντιστρέφοντας από την ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή Omicron Covid. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν 424 μονάδες ή 1,21%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,12% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,57%.

  • Η ανατροπή ήρθε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής. Ο Bancel είπε στο CNBC τη Δευτέρα ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθεί και να αποσταλεί ένα ειδικό εμβόλιο omicron.

  • Στις συναλλαγές στην Ασία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αναφοράς ήταν στο 1,5192% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 1,529% τη Δευτέρα.

  • Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν αρχικά ανοδικά σήμερα, μετά την πτώση τους την περασμένη βδομάδα και τη Δευτέρα, αλλά πέρασαν σε πτώση μετά την αλλαγή στα futures των δεικτών της Wall Street.

  • Οι επενδυτές στην Αθήνα με τζίρο κοντά στον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας, και ανάλογης συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,34 από 858,93 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,44% ή 12,41 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 67,712 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων ήταν 5,442 εκατ.

Σήμερα, τη σκυτάλη στα εταιρικά αποτελέσματα παίρνουν η ΑΛΦΑ και η ΔΕΗ και συντελείται το rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με τα εταιρικά αποτελέσματα να είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση τάσης κυρίαρχη για τους θεσμικούς είναι η βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς καθώς η βουτιά της Παρασκευής πέρασε τους βασικούς δείκτες κάτω από τους ΚΜΟ200 ημερών. Αυτή την εικόνα χρειάζεται να αλλάξει η σημερινή συνεδρίαση με απομάκρυνση από τα επίπεδα που έχουν οδηγηθεί οι ΓΔ και FTSE25.

Από το σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ξεχώρισε η παρατήρηση κλειδί για την τάση σήμερα: Μία αντίδραση από την ζώνη των 875 - 80 μονάδων μπορεί να έλθει, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την αλλαγή της κύριας τάσης. Η κίνηση που είδαμε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην τεχνική εικόνα για το θετικό σενάριο, ενώ διακυβεύεται και η σημαντική στήριξη των επιπέδων. Χαρακτηριστικό τεχνικό στοιχείο είναι ότι η Αγορά από την Παρασκευή έχει χάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, που είναι ένας “μπούσουλας” για την μεσοπρόθεσμη εικόνα. Το πιο λογικό είναι να αφήσουμε την Αγορά να μας δώσει νέα στοιχεία, πριν προβούμε και πάλι σε τοποθετήσεις με μεσοπρόθεσμο σκεπτικό.

Ήταν δειλό το ξεκίνημα των συναλλαγών στην Αθήνα, σε σύγκριση με τη δυναμική που επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Άνοιγμα στις 864 μονάδες με ανοδικό χάσμα 5 μονάδων και γρήγορη εκτίναξη ως τις 870 χονδρικά με άμεση ωστόσο εμφάνιση πιέσεων μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Αυτές στις 11:00 όρισαν χαμηλό λίγο κάτω από την τιμή ανοίγματος, όταν εντάθηκαν οι πιέσεις σε λιγοστά αλλά δεικτοβαρή blue chip. Ωστόσο η αγορά είχε στήριγμα γερό και δεν ήταν άλλο από τοις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου, που στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου πιέστηκαν εξαιρετικά. Όταν όμως μπήκαν μπροστά στο άρμα της αγοράς, σαν κεντρικός άξονα της ανόδου, η προσέγγιση των 870 μονάδων έγινε πρώτος και επιτεύξιμος στόχος. Στις 13:53 με τζίρο 29 εκατ. η αγορά είχε χτυπήσει τοπική κορυφή από τις 13:05 στις 871 μονάδες και με πλάγια κίνηση αιωρούταν πάνω από τις 870. Τα πτωτικά blue chip ήταν 5 ενώ στο σύνολο του ταμπλό η εικόνα μετά από δυο ώρες επιπλέον διαπραγμάτευσης είχε βελτιωθεί με 83 ανοδικές 20 με πτώση και 9 αμετάβλητες και συνεπώς το +1,30% στον μέσο όρο προέκυπτε από τα κέρδη της πλειονότητας των μετοχών του ταμπλό.

Μια ανακούφιση από την αντίδραση των επενδυτών στην συνεδρίαση μετά τη Μαύρη Παρασκευή της Αθηναϊκής αγοράς συνέβαλλε στην απόφαση να τοποθετηθούν για την εμφάνιση του Όμικρον και για τη χρήση τέτοιων ειδήσεων στα χρηματιστήρια. Κανένας δεν διαφωνεί πως η αβεβαιότητα φέρνει και διατηρεί υψηλή μεταβλητότητα. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: Η αβεβαιότητα σε σχέση με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης ‘Όμικρον’, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση των δεικτών των Διεθνών Αγορών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, θα συγχρονιστεί μαζί τους”.

Η Leon Depolas σημειώνει για το ίδιο ζήτημα: “Μέχρι τώρα τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης είναι μετριοπαθή, ενώ τα αντανακλαστικά των Φαρμακευτικών Εταιρειών για την αναβάθμιση του εμβολίου, με σκοπό να καταπολεμά την νέα μετάλλαξη, είναι αυξημένα. Παρά ταύτα, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με πιθανό αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη, βραχυπρόθεσμη, μεταβλητότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανολογούμε ότι το κάτω όριο για τον ΓΔΧΑ βρίσκεται στην περιοχή των 850 - 830 μονάδων”.

Το ανώτερο μέρας χθες ήταν άνω των 875 μονάδων και ήρθε στις 15:20 και μετά οι traders αποφάσισαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη που ήρθαν από το θάρρος τους να βάλουν εντολές αγοράς στην πρώτη ώρα, όταν ακόμα η τάση “παιζόταν”. Τα στελέχη που έχουν εμπιστοσύνη και ευχέρεια να διαβάζουν σωστά τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης με βάση τις συναλλαγές της μέρας είχαν εντοπίσει τις μετοχές που θα μπορούσαν να εμφανίσουν σημαντική άνοδο. Βέβαια οι ρευστοποιήσεις του intraday την τελευταία ώρα διευκόλυναν την κάθοδο από τις 875,5 ως τις 870,5 που χτύπησε ο ΓΔ στις 16:44. Μέτρησε περισσότερο η πτώση της ΕΕΕ που έφθασε κάτω από τα 28 ευρώ με απώλειες τότε -1,89%.

Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Περιμένουμε η αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω της νέας μετάλλαξης ‘Omicron’, να συνεχίζει να επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία”.

“Σήμερα, τη σκυτάλη στα εταιρικά αποτελέσματα παίρνουν η ΑΛΦΑ και η ΔΕΗ και συντελείται το rebalancing λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI, ενώ την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Noval. Η αβεβαιότητα σε σχέση με την επικινδυνότητα της μετάλλαξης ‘Όμικρον’, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση των δεικτών των Διεθνών Αγορών. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα, θα συγχρονιστεί μαζί τους”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», εμφανίστηκαν ισχυρά κέρδη στη Wall Street. «Αργά ή γρήγορα θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας μετάλλαξης στις ΗΠΑ. Είναι αιτία ανησυχίας αλλά όχι πανικού. Θα παλέψουμε και θα νικήσουμε και αυτή τη νέα μετάλλαξη». Ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,68% ή 236,60 μονάδες στις 35.135,94, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,32% στις 4,655,27 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,88% στις 15.782,83. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (+5%) και UnitedHealth (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-5,5%) και Caterpillar (-1,6%).

Στο εταιρικό πεδίο, ο Τζακ Ντόρσεϊ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση του CEO του Twitter. Η μετοχή του Twitter υποχώρησε 0,8% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει έως και 11%.

Από τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι αγοραστές σημείωσαν δυναμική επιστροφή στην αγορά κατοικίας τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, παρά την άνοδο των επιτοκίων. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,52% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στα 1,1283 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανέκαμψαν οι αγορές στην Ευρώπη μετά τις άνω του -5% απώλειες της προηγούμενης βδομάδας αν και η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει ήδη εμφανιστεί σε Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ, όχι όμως στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρωζώνη ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς τον Νοέμβριο, παραμένοντας ως επί το πλείστον αμετάβλητη στις -6,8 μονάδες, σημείο που ωστόσο είναι το πιο χαμηλό επτά μηνών. Η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρώς στις 117,5 μονάδες από 118,6 έναν μήνα πριν και η βιομηχανική εμπιστοσύνη κινήθηκε επίσης ελαφρώς αρνητικά στις 14,1, ενώ η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 18,4 μονάδες.

“Η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19, ή την παραλλαγή Όμικρον”. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αύξηση 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 5,6%. Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,69% στις 467,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,94% στις 7.109,95 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,16% στις 15.280,86 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,54% στις 6.776,25 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,73% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,62%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε εκτίναξη 4,2% στα 71,03 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρούσε κατά -0,2%.

ΧΑ

Με πυλώνα τις Τράπεζες και πρωταγωνιστές της ανόδου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΧΑΕ ΒΙΟ ήρθε το +1,44%

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν τη διάθεση να διορθώσουν τις υπερβολές από την συντονισμένη τάση φυγής από το ρίσκο, της Παρασκευής. Η Wall Street ακολούθησε σήμερα την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με κέρδη της τάξης του +1% στη διάρκεια της συνεδρίασης μετά την από πολλές πλευρές Black Friday, ακολούθησε την κατεύθυνση για τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

  • Ο τζίρος εδώ, υποδιπλασιάστηκε έναντι της Παρασκευή αφού ανήλθε στα 67,700 εκατ. ευρώ και ήταν πολύ κοντά στον μέσο τζίρο των 68 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας

  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 875,5 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε στις 15:20 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:00, δηλαδή στο τέλος του πρώτου ημίωρου ήταν οι 863,98 μονάδες.

  • Υπήρξε κίνηση με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία και εμφάνιση του επιπέδου των 875,48 μονάδων με κλείσιμο την Πέμπτη στις 858,93. Αμέσως μετά την εγγραφή του τοπικού υψηλού στις 869,16 μονάδες στις 10:35, εμφανίστηκαν πιέσεις έτσι ώστε ο ΓΔ να φθάσει στις 863,98 μονάδες μετά από 25 λεπτά. Κατόπιν του έδωσαν οι επενδυτές πορεία σε σταθερό ανοδικό κανάλι με μικρή κλίση που ίσχυε ως τις 15:20 όταν εμφανίστηκε η κορυφή για τη μέρα. Στο τελευταίο 8λεπτο σημειώθηκε μια αντίδραση από τα χαμηλά δεύτερου μέρους (870,49 μονάδες) που ήρθαν στις 16:44 με αποτέλεσμα στις 17:00 ο ΓΔ είχε περάσει στις 871,54 και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες ορίστηκε στις 871,34 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέτρεψε να εμφανίσει απώλειες μόνο ένα blue chip η ΕΕΕ -0,92%.

  • Η υπεροχή στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 93/17, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για μαζική αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η πρόσφατη φυγή από το ρίσκο σε μεγάλο πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών. Στον FTSE25 επίσης υπερείχαν οι ανοδικές 24 φαινόμενο σπάνιο και ενδεικτικό της αναγνώρισης του υπερβολικού μεγέθους του πανικού που προκλήθηκε στις 26/11 από την είδηση για το στέλεχος Όμικρον.

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν ελαφρά πτωτική εικόνα, και τα ευρωπαϊκά είχαν άνοδο σταθερά. Αρχικά ήταν της τάξης του +0,4% για να εμφανίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη όταν τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποίησαν για ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα. Το τέλος της συνόδου στην Αθήνα, που ήταν καθοδικό ως το τελευταίο 15λεπτο σε θετικό πεδίο, με τις δημοπρασίες δεν άλλαξε αισθητά η μεταβολή που ξεπέρασε το +1,4%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης συγκριτικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,34 από 858,93 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,44% ή 12,41 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 67,712 από 121,215 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 5,442 από 4,848 εκατ. ευρώ, και η ΦΡΛΚ απασχόλησε 1,667 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 1,471 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ απασχόλησε 1,003 εκατ. ευρώ, η ΜΟΗ 551.200 η ΑΛΦΑ 524.500 ευρώ, η ΜΥΤΙΛ 196.247 ευρώ και η ΚΟΥΕΣ 29.400 ευρώ.

Τη διακύμανση (11,50 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:00 και ήταν οι 863,98 (+0,59%) από 857,92 την προηγούμενη σύνοδο επιστρέφοντας στις 864 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 15:20 και ήταν οι 875,48 από 892,51. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 93 από 9 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 17 από 110 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 10 από 8. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,729 από 63,953 δις ευρώ την Παρασκευή.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 53,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,41% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,95%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο ΔΤΡ κατέληξε την προηγούμενη στις 546,35 με πτώση -6,41% με ανώτερο το επίπεδο των 583,77 μονάδων. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 552,57 μονάδων (+1,14%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 555,39 (+1,65%), και των 563,77 (+3,19%) βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 559,92 (+2,48%) και τελικά τον οδήγησαν στις 559,81 με άνοδο +2,46%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 24,935 από 50,372 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+3,42%) απασχόλησε 7,470 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,69%) 5,053 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,97%) απασχόλησε 3,996 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,36%) απασχόλησε 5,390 από 8,829 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,45% στις 2088,37 από 2058,55 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 29,82 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +2,27%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μάλλον αναμενόμενη από τους traders μια διόρθωση του FTSE25

Με την αγορά σε ανοδική διόρθωση της καθόδου της περασμένης βδομάδας, η απόφαση των traders να αυξήσουν την απόσταση του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη από το κλείσιμο των ΣΜΕ, υπογραμμίζει την επιφύλαξή τους για την συνέχεια της πορείας του. Επίσης έχει σημασία η απουσία διάθεσης για συναλλαγές στα options του ίδιου δείκτη. Καθώς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης χωρίς αλλαγές πρόσημου μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 14,68 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 29,82 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2101,66 μονάδες, ήρθε στις 15:20. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:00 και ήταν οι 2072,87. Το κλείσιμο στις 2088,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,45% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα μειώθηκε υπολογίσιμα φθάνοντας στα 8,082 από 21,96 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 29/11.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 432 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2100,00 μονάδες κατώτερο τις 2060,00 με τελευταίες πράξεις στις 2085,00 και κλείσιμο στις 2080,50 από 2055,75 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3255 από 3338 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 14 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2100,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2088,25 και τιμή κλεισίματος τις 2086,25 από 2055,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 111 από 106 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα δικαιώματα αγοράς κάθε σειράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου επίσης δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 23 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 560,50 από 547,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 9 από 8.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων προέρχονται τα σχόλια της Merit Sec. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Πολύ καλό το 3ο τρίμηνο λόγω της αύξησης της οργανικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού σε σχέση με το 2ο τρίμηνο. Τα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 14% σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της αύξησης των τραπεζικών εσόδων κατά 4% και της μείωσης του λειτουργικού κόστους κατά 2%. Οι προβλέψεις υποχώρησαν κατά 10% σε τριμηνιαία βάση, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα €192εκ. από μόλις €18εκ το 2ο τρίμηνο. Τα ΜΕΑ υποχώρησαν κατά -€292εκ. σε τριμηνιαία βάση, εκ των οποίων τα οργανικά κατά €215m και ανήλθαν σε €3.5δισ. Ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις αυξήθηκε στο 70.2%, ο δεύτερος υψηλότερος στον κλάδο. Τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €463εκ. και ο δείκτης χορηγήσεις/καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 63.3%. Η διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι η τράπεζα θα εκδώσει Tier 1/Tier2 ομόλογο το 2022 και η τιτλοποίηση Frontier II ύψους €1.0δισ. θα ολοκληρωθεί στο μέσο της επόμενης χρονιάς καθώς και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η συμφωνία με την EVO για τα συστήματα πληρωμών αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους, με την Εθνική να κρατά το 50% στην κοινοπραξία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εθελουσία έξοδος ξεκινά σήμερα με αποζημίωση και bonus μέχρι €180.000.

ΟΛΘ: πολύ καλό τρίμηνο με αύξηση σε όλες τις γραμμές. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα €19.7εκ. (+9.7% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €8.9εκ (+12.7%) και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε στο 45.0% από 43.8% πέρυσι.

BYTE COMPUTER: δυνατά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα οι εν. πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα €9.0εκ. (+19% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €1.3εκ. (+129% σε ετήσια βάση) και τα κέρδη προ φόρων στα €1.0εκ. (+615% σε ετήσια βάση).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης ειδικά των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 13.286 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,05 ευρώ και δημιουργήθηκαν 98.927 από 101.333 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 246 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4.809 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,63 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 36.996 από 35.159. Διακινήθηκαν επίσης 7 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 1.528 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,893 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 25.561 από 25.079. Διακινήθηκαν επίσης 500 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1.115 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,29 ευρώ και 32.190 από 31.397 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 60 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1.528 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 1.000 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, και τα 628 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 700 συμβόλαια για ΕΤΕ και στα 152 για ΕΕΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Καλώς, ή κακώς, η Αγορά πέφτει με ‘χαρτιά’ και ανεβαίνει με λεφτά. Πάντα οι μεγάλες πτώσεις είναι πολύ γρήγορες και αποδοτικές στην κίνηση. Η Αγορά μας έχασε 5 - 10% στους κλαδικούς δείκτες, παίρνοντας πίσω το μισό των αποδόσεων για όλο το 2021. Από την άλλη, το Χ.Α. κλείνει οκτώ ολόκληρους μήνες συσσώρευσης, μέσα σε ένα όριο 100 μονάδων και πλέον δοκιμάζει και πάλι το κάτω μέρος της συσσώρευσης. Τις περισσότερες φορές οι Αγορές θα ψάξουν να βρουν μία είδηση, ή ένα γεγονός για να δικαιολογήσουν μία κίνηση και συνήθως αυτό γίνεται μόνο στις πτωτικές κινήσεις.

Αυτή τη φορά αφορμή για την κίνηση, Παγκόσμια, ήταν η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του ιού. Η πανδημία φαίνεται ότι θέλει ακόμα χρόνο για να κάνει τον κύκλο της και τα δεδομένα βγαίνουν μέρα με την μέρα. Ο φόβος για νέο lockdown, μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις Οικονομίες και μαζί με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις Ξένες Αγορές, έδωσαν το αποτέλεσμα που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Φυσικά οι μνήμες από την πτώση του 2020 είναι νωπές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι πιο ευαίσθητοι στις αποφάσεις πώλησης. Το σίγουρο είναι ότι το volatility ήλθε για να μείνει το επόμενο διάστημα, μιας και τα νέα σε σχέση με τον ιό θα κινούν απότομα τις Αγορές και με ταχύτητα.

Ο πληθωρισμός και οι πιθανές μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων προβληματίζουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Αγορές να έχουν καταγράψει ένα σημαντικό υψηλό, που θα κρατήσει για καιρό. Την Τρίτη κλείνει και ο μήνας Νοέμβριος και μαζί και τα βιβλία των Ξένων επενδυτών. Ο Δεκέμβριος που ακολουθεί, είναι συνήθως μήνας με περιορισμένο ενδιαφέρον και τζίρο στις Αγορές.

Αν γυρίσουμε τώρα στον “μικρόκοσμο” της Ελληνικής Αγοράς, θα καταλάβουμε ότι είναι σε διαφορετική χρονική φάση από τον υπόλοιπο Κόσμο. Παρόλα αυτά είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί σε μεγάλες κινήσεις των Ξένων Αγορών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ρηχότητα και η πολύμηνη περίοδος κίνησης, σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, μας κάνει να κινούμαστε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα με συνοπτικές διαδικασίες να φτάσουμε στο κάτω μέρος της συσσώρευσης, με την Αγορά να δίνει σήμα υπερπώλησης σε ημερήσιο γράφημα. Οι τιμές ειδικά στις πρόσφατες μεγάλες Α.Μ.Κ. πλησίασαν, ή και ξεπεράστηκαν άμεσα, κάτι που μπορεί να πανικόβαλε αρκετά κεφάλαια, που είχαν τοποθετηθεί σε αυτές. Σε τέτοιες καταστάσεις όλοι ψάχνουν ρευστότητα, ειδικά από κέρδη, μέχρι να δουν και πάλι την Αγορά να ισορροπεί, ή και να δίνει αγοραστικά σήματα.

Μία αντίδραση από την ζώνη των 875 - 80 μονάδων μπορεί να έλθει, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την αλλαγή της κύριας τάσης. Η κίνηση που είδαμε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην τεχνική εικόνα για το θετικό σενάριο, ενώ διακυβεύεται και η σημαντική στήριξη των επιπέδων. Χαρακτηριστικό τεχνικό στοιχείο είναι ότι η Αγορά από την Παρασκευή έχει χάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, που είναι ένας “μπούσουλας” για την μεσοπρόθεσμη εικόνα. Το πιο λογικό είναι να αφήσουμε την Αγορά να μας δώσει νέα στοιχεία, πριν προβούμε και πάλι σε τοποθετήσεις με μεσοπρόθεσμο σκεπτικό.

Να επισημάνουμε ότι η Ελληνική Οικονομία είναι σε διαφορετική φάση από τις Υπόλοιπες, κάτι που ήδη διαφαίνεται στα αποτελέσματα και στις κινήσεις των Εταιρειών. Μπροστά μας έχουμε ένα πολύ ελπιδοφόρο 2022, καθώς αρκετά νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στην Οικονομία, ενώ όπως όλα δείχνουν η ψυχολογία στο Επιχειρείν επανέρχεται σταδιακά, στα προ κρίσης επίπεδα.Από την άλλη πάντα θα πρέπει να παρακολουθούμε τα χρηματιστηριακά τεχνικά δεδομένα, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την Αγορά και να μην προσπαθούμε να ‘πιάσουμε ένα μαχαίρι που πέφτει’. Είναι βέβαιο ότι η Αγορά θα μας δώσει δεδομένα ηρεμίας, ή αντιστροφής τάσης”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών διαπραγματεύονταν αρχικά σε θετικό έδαφος σήμερα Τρίτη 30/11, καθώς οι επενδυτές έγιναν προσεκτικά αισιόδοξοι ότι η νέα παραλλαγή Omicron ενδέχεται να μην προκαλέσει εκτεταμένη παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν κύματα πιέσεων που ανάτρεψαν την εικόνα από την έναρξη των συναλλαγών.

Το υψηλότερο άνοιγμα στηρίχθηκε σε ένα ισχυρό αποτέλεσμα από τη Wall Street τη Δευτέρα, η οποία αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι νέα lockdown ως αντίδραση στην εμφάνιση της παραλλαγής ήταν εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών προς το παρόν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας ήταν υψηλότερα κατά +0,52% στα πρώτα λεπτά αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε απώλειες -0,66% και ήταν στις 620,28 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 ενισχύθηκε αρχικά +1,15% αλλά στις 8:50 κέρδιζε μόνο +0,22%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei διαπραγματεύτηκε 1,2% υψηλότερα στις αρχές της συνεδρίασης και κατόπιν εμφάνισε πτώση -1,63%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε χαμηλή απόδοση, με πτώση -0,25%, ενώ στις 8:55 έχανε -2,11% και ο δείκτης blue chip CSI 300 της Κίνας σημείωσε άνοδο 0,13% ενώ αργότερα εμφάνισε απώλειες -0,4%.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας αυξήθηκε με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη, καθώς ο κλάδος δέχτηκε πλήγμα από τα νέα μέτρα καραντίνας καθώς οι αρχές αγωνίζονταν να περιορίσουν το τελευταίο ξέσπασμα.

Ο επίσημος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) εκτός της μεταποίησης υποχώρησε στο 52,3 τον Νοέμβριο από 52,4 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).



Προτεινόμενα για εσάς