Γέλεν: Η δεύτερη θητεία Πάουελ θα εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα γίνει «ενδημικός»

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 14:53
UPD:14:55
REUTERS/POOL

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ ως προέδρου θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα γίνει «ενδημικός», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο CNBC τη Δευτέρα.

Η Γέλεν είπε ότι πιστεύει ότι η υποψηφιότητα του Πάουελ και της Λίελ Μπρέιναρντ ως αντιπροέδρου θα κερδίσουν ευρεία υποστήριξη στο Κογκρέσο και ότι είναι σίγουρη για την ικανότητά τους «να έχουν ορθή κρίση» για την εξισορρόπηση των εντολών της Fed για διατήρηση της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

«Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό. Έχει φτάσει στα επίπεδα που απασχολούν τους περισσότερους Αμερικανούς που το βλέπουν και το χαρτζιλίκι τους όταν πηγαίνουν στο κατάστημα για να αγοράσουν φαγητό ή να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους», είπε η Τζάνετ Γέλεν, η οποία προήδρευσε της Fed από το 2014 έως το 2018.

Προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οφείλεται σε ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης και οικονομική συμφόρηση που πρέπει να επιλυθούν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η άνοδος των τιμών θα υποχωρήσει.

«Μακροπρόθεσμα, η Fed πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα γίνει ενδημικό. Και ξέρω ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτόν για να το κάνει», είπε για τον Πάουελ.

Η αμερικανική οικονομία βιώνει τώρα μια «ισχυρή ανάπτυξη» που θα συνεχιστεί το επόμενο έτος και εναπόκειται στη Fed να καθορίσει πόση νομισματική στήριξη χρειάζεται, δεδομένης της πτώσης της ανεργίας, των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και άλλων παραγόντων, είπε η κ. Γέλεν.

«Αυτό που βλέπουμε στην αγορά, με ισχυρό δολάριο και γενικά χαμηλά, πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, είναι η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι που θα γίνει μακροχρόνιο ή ενδημικό στην οικονομία των ΗΠΑ και αυτό είναι σημαντικό».

Είπε ότι η Fed προετοιμάζεται να συμπεριλάβει την ανάλυση της κλιματικής αλλαγής ως μέρος των δοκιμών ακραίων καταστάσεων επειδή «ενέχει μεγάλο κίνδυνο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα