Ο Μπάιντεν ανανέωσε τη θητεία Πάουελ στη Fed

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 16:33
UPD:16:40
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ανανεώσει τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ, στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, για τέσσερα ακόμη χρόνια, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της πολιτικής σε μια στιγμή ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού και τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά δυνητικά εξοργίζοντας τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που αγωνίζονταν για αλλαγή ηγεσίας.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση ήταν μια επιστροφή στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας διορίζεται εκ νέου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα - μια νόρμα που απορρίφθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διόρισε τον κ. Πάουελ αντί να διορίσει εκ νέου την τωρινή υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Το διακύβευμα στην επιλογή είναι ασυνήθιστα υψηλό.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα φέτος, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια για τον Οκτώβριο. Η κεντρική τράπεζα είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση των τιμών καταναλωτή σταθερές, επιδιώκοντας τη μέγιστη απασχόληση, και η επίτευξη αυτής της ισορροπίας θα μπορούσε να απαιτήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές τους επόμενους μήνες.

Ενώ το βάρος του περιορισμού του πληθωρισμού πέφτει στη Fed, ο κ. Μπάιντεν υποφέρει πολιτικά καθώς αυξάνονται οι τιμές για τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο και τα αεροπορικά εισιτήρια. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι οικονομικές του πολιτικές θα κατευνάσουν τελικά τον πληθωρισμό, ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της Τρίτης.

Ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος θα προτείνει επίσης τον Λίελ Μπρέιναρντ, κυβερνήτη, για να διατελέσει αντιπρόεδρος της Fed, είπε ότι είναι βέβαιος ότι και οι δύο θα εργαστούν για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης σε τροχιά.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και της Δρ. Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στις σταθερές τιμές και στην παροχή πλήρους απασχόλησης θα καταστήσει την οικονομία μας ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Ο επαναδιορισμός του κ. Πάουελ υποδηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει πλήρως τη Fed, δεν στοχεύει στην πλήρη αναθεώρηση του θεσμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη έναν κενό ρόλο κυβερνήτη να καλύψει και δύο ακόμη έδρες θα ανοίξουν στις αρχές του επόμενου έτους, δίνοντας στον κ. Μπάιντεν περιθώριο να διορίσει τουλάχιστον τρεις από τους επτά κυβερνήτες. Ο πρόεδρος πρέπει επίσης να αναλάβει αρκετούς ηγετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Fed για την εποπτεία, μια ισχυρή θέση δεδομένης της επιρροής της στην εποπτεία των τραπεζών.

Ο κ. Μπάιντεν δέχθηκε πιέσεις από προοδευτικούς και μετριοπαθείς Δημοκρατικούς να επιλέξει μια διαφορετική λίστα επικεφαλής για τη Fed που θα έδιναν προτεραιότητα σε αυστηρές τραπεζικές ρυθμίσεις και θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Πάουελ έχει δεχθεί κριτική για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την υποστήριξη μέτρων που έχουν καταργήσει ορισμένους οικονομικούς κανόνες μετά την κρίση. Στη δήλωσή του τη Δευτέρα, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι αναμένει από τον κ. Πάουελ, μαζί με την κ. Μπρέιναρντ, «να αντιμετωπίσουν τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή και να μείνουν μπροστά από τους αναδυόμενους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα