SXR: Αποκτά την UrAsia για να καλύψει τη ζήτηση ουρανίου

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 09:44

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της UrAsia Energy Ltd. για να ευνοηθεί από την αύξηση της ζήτησης του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα καύσιμα πυρηνικών εργοστασίων, προχώρησε η SXR Uranium One Inc., κάτοχος των μεγαλύτερων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων ουρανίου της Νοτίου Αφρικής.

Η SXR προσέφερε 7,05 δολ. Καναδά ανά μετοχή σε μετοχές για την UrAsia, 13% περισσότερα από την πιο πρόσφατη τιμή κλεισίματος των μετοχών της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Η προσφορά αξιολογεί την UrAsia στα περίπου 3,4 δισ. δολ. Καναδά (2,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. H νέα εταιρεία θα μετονομαστεί σε Uranium One Inc.

Οι τιμές του ουρανίου σημείωσαν υπερδεκαπλάσια άνοδο τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση από τις εταιρείες κοινής ωφελείας αυξήθηκε και τα αποθέματα μειώθηκαν, ωθώντας στην περαιτέρω εξερεύνηση και την ανάπτυξη ορυχείων. Η SXR με έδρα το Τορόντο σχεδίαζε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη Βόρειο Αμερική, τη Νότιο Αφρική ή την Αυστραλία, μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Neal Froneman.

Η νέα εταιρεία, Uranium One, θα είναι μια εντυπωσιακή εταιρεία ουρανίου με ανάπτυξη χαμηλού κόστους, που θα διαθέτει πέντε ορυχεία έως το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τον Froneman.

H συνδυασμένη εταιρεία θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 δισ. δολ. ΗΠΑ και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ουρανίου στον κόσμο από πλευράς αξίας. Η Cameco Corp., είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 15,4 δισ. δολ. Καναδά.

Η Uranium One θα έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγή περισσότερη από 7 εκατ. λίβρες ουρανίου το 2008 από πέντε έργα με κόστος σε μετρητά περίπου 10-12 δολ. ΗΠΑ ανά λίβρα, σύμφωνα με τον Greg Cochran αντιπρόεδρο της Australia & Asia, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Σύδνεϋ. Εως το 2012 η εταιρεία θα παράγει περίπου 12 έως 15 εκατ. λίβρες ουρανίου ετησίως.

Σύμβουλος της SXR Uranium είναι η BMO Capital Markets, και σύμβουλοι της UrAsia οι Endeavour Financial International Corp., Canaccord Adams Ltd. και Paradigm Capital Inc.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα