Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 09:44

SXR: Αποκτά την UrAsia για να καλύψει τη ζήτηση ουρανίου

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της UrAsia Energy Ltd. για να ευνοηθεί από την αύξηση της ζήτησης του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα καύσιμα πυρηνικών εργοστασίων, προχώρησε η SXR Uranium One Inc., κάτοχος των μεγαλύτερων ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων ουρανίου της Νοτίου Αφρικής.

Η SXR προσέφερε 7,05 δολ. Καναδά ανά μετοχή σε μετοχές για την UrAsia, 13% περισσότερα από την πιο πρόσφατη τιμή κλεισίματος των μετοχών της εταιρείας στο Τορόντο του Καναδά, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση των εταιρειών. Η προσφορά αξιολογεί την UrAsia στα περίπου 3,4 δισ. δολ. Καναδά (2,9 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. H νέα εταιρεία θα μετονομαστεί σε Uranium One Inc.

Οι τιμές του ουρανίου σημείωσαν υπερδεκαπλάσια άνοδο τα πέντε τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση από τις εταιρείες κοινής ωφελείας αυξήθηκε και τα αποθέματα μειώθηκαν, ωθώντας στην περαιτέρω εξερεύνηση και την ανάπτυξη ορυχείων. Η SXR με έδρα το Τορόντο σχεδίαζε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στη Βόρειο Αμερική, τη Νότιο Αφρική ή την Αυστραλία, μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Neal Froneman.

Η νέα εταιρεία, Uranium One, θα είναι μια εντυπωσιακή εταιρεία ουρανίου με ανάπτυξη χαμηλού κόστους, που θα διαθέτει πέντε ορυχεία έως το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τον Froneman.

H συνδυασμένη εταιρεία θα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 5 δισ. δολ. ΗΠΑ και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ουρανίου στον κόσμο από πλευράς αξίας. Η Cameco Corp., είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 15,4 δισ. δολ. Καναδά.

Η Uranium One θα έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγή περισσότερη από 7 εκατ. λίβρες ουρανίου το 2008 από πέντε έργα με κόστος σε μετρητά περίπου 10-12 δολ. ΗΠΑ ανά λίβρα, σύμφωνα με τον Greg Cochran αντιπρόεδρο της Australia & Asia, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Σύδνεϋ. Εως το 2012 η εταιρεία θα παράγει περίπου 12 έως 15 εκατ. λίβρες ουρανίου ετησίως.

Σύμβουλος της SXR Uranium είναι η BMO Capital Markets, και σύμβουλοι της UrAsia οι Endeavour Financial International Corp., Canaccord Adams Ltd. και Paradigm Capital Inc.