Ινδία: 11,1% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2007 09:54

ΑΥΞΗΣΗ, μεγαλύτερη του 10%, σημείωσε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, για πέμπτο μήνα σε σύνολο έξι μηνών, τονώνοντας τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Η παραγωγή στα εργοστάσια, της εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία, αυξήθηκε 11,1% από το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή της κατά 15,4% τον Νοέμβριο (αναθεωρημένα στοιχεία), ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στο Νέο Δελχί. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Ινδία θα σημείωνε αύξηση 10,5%.

Ο δανεισμός ρεκόρ των τραπεζών και η ταχύτερη αύξηση των μισθών παγκοσμίως, ωθεί υψηλότερα τις δαπάνες για αυτοκίνητα, κατοικίες και κινητά τηλέφωνα στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, όπου οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Vodafone Group Plc, επεκτείνονται. Η αύξηση της ζήτησης, που ώθησε τον πληθωρισμός στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών, ενδέχεται να αναγκάσει την Reserve Bank of India να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο για έκτη φορά μέσα σε 16 μήνες.

Η βιομηχανική παραγωγή, το 1/4 της οικονομίας ύψους 854 δισ. δολ. της Ινδίας, αυξήθηκε 10,8% το εννεάμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, έναντι αύξησης 8% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί κατά 9,2% - ρυθμός ρεκόρ – τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, μετά από ρυθμό ανάπτυξης 9% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της κυβέρνησης στις 7 Φεβρουαρίου.

Η υπερβολική ζήτηση για βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα ώθησαν τον δείκτη τιμών χονδρικής πώλησης στο 6,58% την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου του 2004, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδίας στις 9 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα