Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επέκρινε δημοσίως την Τράπεζα Κύπρου για ελλείψεις στις προσπάθειες να προστατέψει το συγκρότημα από εξαγορές.
Αμεση ήταν η απάντηση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν ενισχύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Διευκρινίζοντας, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε στην κυπριακή εφημερίδα: «Ας μην αρκούνται κάποιοι να δημιουργούν εντυπώσεις θεωρητικολογώντας και παρασύροντας τον κόσμο, αλλά ας πάρουν πρακτικά μέτρα εφόσον πιστεύουν ότι η εξαγορά δεν είναι επιθυμητή».
Επεσήμανε μάλιστα, ότι μετά τα μέτρα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος που έχουν ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε κερδοφορία και το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών κεφαλαίων είναι μεγάλο. Όπως είπε, αντί η Τράπεζα Κύπρου να παρακολουθεί καθημερινά τις συναλλαγές και να γνωρίζει ποια ξένα θεσμικά κεφάλαια αγοράζουν μετοχές τους και ελέγχουν περίπου το 30% με 40% «έχουν αρκεστεί σε συνθήματα και θεωρίες».
«Η Τράπεζα Κύπρου -πρόσθεσε- είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία. Όταν το διοικητικό συμβούλιο λέει ότι δεν πρέπει να εξαγοραστεί το συγκρότημα, γιατί οι διοικητικοί σύμβουλοι δεν ελέγχουν το 20% των μετοχών ενώ αγοράζουν θεσμικά ταμεία από το Λονδίνο». «Κάποτε η Τράπεζα Κύπρου με τον τρόπο που κινείται θα εξαγοραστεί και τότε κάποιοι θα επιρρίψουν ευθύνες στην Κεντρική γιατί δεν απέτρεψε τις καταστάσεις», παρατήρησε ο κ. Χριστοδούλου. Τόνισε δε, ότι η αποτροπή τέτοιων καταστάσεων με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες είναι αδύναμη.
Απάντηση Τράπεζας Κύπρου
«Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν ενισχύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», απάντησε άμεσα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του συγκροτήματος Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο».
Εκφράζοντας την έκπληξή του για τις αναφορές του κ. Χριστοδούλου, σημείωσε ότι το ποσοστό των συμβούλων σε πολλές τράπεζες του κόσμου είναι πολύ χαμηλό. Ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου, επεσήμανε ο κ. Ηλιάδης, είναι να εργάζεται προς όφελος των μετόχων και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι κανονισμοί της Κεντρικής θέτουν περιορισμούς στο ύψος του ποσοστού που ελέγχει κάθε μέτοχος.
Ο κ. Ηλιάδης συμπλήρωσε το δ.σ. της τράπεζας θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις του διοικητή την Πέμπτη.
Πηγή:«Φιλελεύθερος»