- Παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε ένα από τα κύρια εργαλεία της για την καταπολέμηση της κρίσης λόγω πανδημίας, περιορίζοντας από αυτόν τον μήνα το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η τελευταία της δήλωση επί της πολιτικής και οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου έδειχναν, ότι θα κάνουν υπομονή και θα περιμένουν περισσότερη ανάπτυξη θέσεων εργασίας πριν αυξήσουν τα επιτόκια.
- Η επενδυτική κοινότητα στην Ευρώπη κοντοστάθηκε περιμένοντας τη δέσμη των αντιδράσεων επί των αποφάσεων της Fed για tapering. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι βλέπει απίθανη την αύξηση επιτοκίων την επόμενη χρονιά, παρά τα στοιχήματα της αγοράς για μία κίνηση ακόμη και τον επόμενο Οκτώβριο.
- Οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν σήμερα Πέμπτη 4/11, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε μια εύρυθμη έναρξη για την απόσυρση του τεράστιου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, αν και οι αμφιβολίες των αγοραίων για τις προοπτικές του πληθωρισμού οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων.
- Τα ανήσυχα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στην ημέρα με αβέβαιες επιπτώσεις για τις αγορές χρέους παγκοσμίως.
- Προς το παρόν, οι επενδυτές μετοχών ήταν ικανοποιημένοι ότι η Fed δεν βιαζόταν να αφαιρέσει τη ρευστότητα των αγορών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq αυξήθηκαν +0,2% σε άλλο ρεκόρ υψηλών. Εάν διατηρηθεί, θα είναι η ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών.
- Από τις 20 Οκτωβρίου ως και χθες η αγορά κινήθηκε με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές πλάγια. Με ανώτερο στη ζώνη συσσώρευσης ως χθες τις 911,46 μονάδες από τις 22/10 και κατώτερο από τις 29/10 τις 894,58 μονάδες. Αλλά χθες με κορύφωση στο πρώτο μέρος στις 911,78 είχαμε το πρώτο τεχνικά σημάδι πως η κίνηση προς ανώτερα επίπεδα είχε πιθανότητες να συνεχιστεί.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Περιττό να τονίσουμε τον ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Είναι επίσης γνωστό στον καθένα ότι η ανησυχία των αγορών σχετίζεται με τη φύση άρα και τη βιωσιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων. Ανέμεναν όλοι λοιπόν τον χρησμό της FOMC της επιτροπής που χαράσσει την νομισματική πολιτική για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η Federal Reserve ολοκλήρωσε τη διήμερη συνεδρίασή της και ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για το ότι η Fed να αρχίσει να ανακαλεί τις αγορές ομολόγων της και επικεντρώθηκαν στο πώς η Fed προσέγγιζε τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή. Ο κ. Πάουελ έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει κατά την εκτίμηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και η δήλωση της Fed περιέγραψε τον υψηλό πληθωρισμό ως φαινόμενο «που αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μεταβατικούς παράγοντες».
«Ήταν πιο χαλαρή η απόφαση και η ρητορική από ό,τι περίμεναν οι αγορές». Δήλωσε στην WSJ η Mona Mahajan, της Edward Jones, σχετικά με το αποτέλεσμα της διήμερης συνόδου της FOMC και τη συνέντευξη Τύπου. «Όποτε υπάρχει μια αίσθηση για τη διατήρηση χαμηλότερων επιτοκίων, τείνουμε να έχουμε ευνοϊκές αντιδράσεις στην αγορά». Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ παράλληλα, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, αφού η Federal Reserve εμφάνισε τα σχέδια να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα τόνωσης μέσω της αγοράς χρεογράφων.
Από τις 20 Οκτωβρίου ως και χθες η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και πέντε πτωτικές πλάγια. Με ανώτερο στη ζώνη συσσώρευσης ως χθες τις 911,46 μονάδες από τις 22/10 και κατώτερο από τις 29/10 τις 894,58 μονάδες. Αλλά χθες με κορύφωση στο πρώτο μέρος στις 911,78 είχαμε το πρώτο τεχνικά σημάδι πως η κίνηση προς ανώτερα επίπεδα είχε πιθανότητες να συνεχιστεί. Αλλά η επιβεβαίωση με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία για αυτό το ενδεχόμενο περνούσε από την ανάγκη εγγραφής τιμών άνω των 913,6 μονάδων. Ήταν επίπεδο που εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 17 Σεπτεμβρίου και μετά από 32 συνεδριάσεις ο ΓΔ βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη των δυο μονάδων από αυτό χθες. Αυτά για όσους ακόμα παρακολουθούν την πορεία του μέσου όρου για να ξεδιπλώσουν τα επενδυτικά τους πλάνα.
Χθες πυλώνας ανόδου ήταν οι Τράπεζες που βάζοντας πλώρη για ανώτερα επίπεδα έφτασαν τον ΔΤΡ ενδοσυνεδριακά στις 599,9 μονάδες, δυο φορές. Στις 11:41 και στις 12:10, με την αγοραία συναίνεση να αναγνωρίζει ως αντίσταση το επίπεδο των 600 μονάδων εδώ και μέρες. Με τη συμπλήρωση 4 ωρών διαπραγμάτευσης ο τζίρος έπιασε τα 33 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,363 εκατ. και ο ΓΔ βρισκόταν στις 907,06 μονάδες με μεταβολή +0,29%. Τότε η μεταβολή του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 ήταν +0,13%. Τα ανοδικά blue chip ήταν 18 και τα πτωτικά 7 και απώλειες άνω του -0,8% είχε μόνο η ΕΕΕ -2,7% η μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών απαιτούσε υπολογίσιμη αντιστάθμιση από τα κέρδη των ανοδικών μετοχών του 25άρη. Την προσέφεραν οι ανοδικές μεταβολές κυρίως μέτριες πολλών blue chip. Ήταν λοιπόν συγκυριακή άρα και ασταθής ,η ισορροπία της Τετάρτης και δεν βοήθησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συνέχεια.
Οι εγχώριοι αναλυτές περιόρισαν τα σχόλια τους σε όσα ως τότε είχε φέρει η ροή των εξελίξεων. Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησε: Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι οριακά ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 896 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 896 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 910 μονάδες. Παράλληλα εντόπισε τη διάθεση για ανταμοιβή των μετόχων από δυο εισηγμένες αναφέροντας ότι: Η MOTOR OIL αποφάσισε την διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού €0.20/μετοχή για την οικ. χρήση 2021. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Δευτέρα 08.11.2021 και ημερομηνία καταβολής η Δευτέρα 15.11.2021. Η μικτή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 1.36%. Σύμφωνα με την Merit ΑΧΕΠΕΥ. Επίσης η CNL CAPITAL αποφάσισε την διανομή προμερίσματος καθαρής αξίας €0.15/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η Πέμπτη 02.12.2021 και ημερομηνία αποκοπής η Τετάρτη 08.12.2021. Η καθαρή μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 1.74%.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Η υπερκάλυψη της έκδοσης της ΔΕΗ συντελέστηκε ήδη από την πρώτη μέρα του book building, προϊδεάζοντας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal που αποφασίζει για το ύψος των αγορών των ομολόγων, με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν τα ρεκόρ.”
Από την Leon Depolas Sec. εκτιμούσαν: “Σήμερα πριν την συνεδρίαση δημοσιεύτηκε η αναφορά πωλήσεων γ΄ τριμήνου της ΕΕΕ. Ωστόσο, αναμφισβήτητα βαρύτητα θα δοθεί στις αποφάσεις της FED σήμερα το απόγευμα, όπου εκτιμάται ότι θα αναφερθούν συγκεκριμένα για τον ρυθμό μείωσης των επαναγορών ομολόγων, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε προβλέψεις για το πότε θα έχουμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων. Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάλογη εκτόνωση από το στενό εύρος διαπραγμάτευσης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ παράλληλα, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, αφού η Federal Reserve εμφάνισε τα σχέδια να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα τόνωσης μέσω της αγοράς χρεογράφων. Ο S&P 500 έφτασε στα υψηλά της συνεδρίασης μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Jerome Powell. Ο πλέον αντιπροσωπευτικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε άνοδο 29,92 μονάδων, ή 0,6%, κλείνοντας στις 4660,57. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 104,95 μονάδες ή 0,3% οδηγούμενος στις 36157,58. Ο αντιπροσωπευτικός για την μεγάλη συμμετοχή εταιριών τεχνολογίας Nasdaq Composite Index κέρδισε 161,98 μονάδες, ή 1%, στις 15811,58, σημειώνοντας άνοδο για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Και οι τρεις δείκτες τερμάτισαν στα υψηλά.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα υποστήριξε το βάρος της προσπάθειας που κάνει για πλήρη ανάκαμψη των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ χθες, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή της ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός «αναμένεται να είναι παροδικός» και, παρά τους κινδύνους που είναι πιθανό να ανατρέψουν αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν και θα προετοιμάσουν το δρόμο για ισχυρότερη απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.
«Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας έχουν συμβάλει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους τομείς», ανέφερε η Fed, προσθέτοντας ότι «αναμένεται η χαλάρωση των περιορισμών στην προσφορά που θα υποστηρίξει τη συνέχιση της πραγματοποίησης κερδών στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση καθώς και μείωση του πληθωρισμού».
«Ιδανικά, θα βλέπαμε περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας σε ένα πλαίσιο όπου δεν υπάρχει άλλη έξαρση του COVID. Και τότε θα μπορούσαμε να δούμε πολλά. Για να δούμε πώς εξελίσσεται η συμμετοχή της εργατική δύναμης στον κόσμο μετά τον COVID», είπε στους δημοσιογράφους. «Θα χρειαστεί να δούμε λίγο χρόνο μετά τον COVID-19 ή μετά το Δέλτα ούτως ή άλλως, για να δούμε τι είναι δυνατό», είπε ο Πάουελ αναφερόμενος στην παραλλαγή του κορωνοϊού που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την έκρηξη του COVID-19 και την οικονομική επιβράδυνση κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών.
ΕΥΡΩΠΗ
Η επενδυτική κοινότητα στην Ευρώπη κοντοστάθηκε περιμένοντας τη δέσμη των αντιδράσεων επί των αποφάσεων της Fed για tapering. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι βλέπει απίθανη την αύξηση επιτοκίων την επόμενη χρονιά, παρά τα στοιχήματα της αγοράς για μία κίνηση ακόμη και τον επόμενο Οκτώβριο.
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, επιστροφή σε λειτουργικά κέρδη ανακοίνωσε η Lufthansa για το τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά την κρίση του κορωνοϊού, υποστηριζόμενη από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την ισχυρή ζήτηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Στο 7,4% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, από 7,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εναν χρόνο πριν ήταν στο 8,6%. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών, η ανεργία ήταν 6,7%, από 6,9% τον Αύγουστο και από 7,7% τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,35% στις 481,22 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 7.248,89 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,03% στις 15.959,98 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,34% στις 6.950,65 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ κέρδησε +0,69% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ σε πτώση -0,82%. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση -3,2% στα 81,17 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρούσε -1,5%.
ΧΑ
Μέτρια άνοδος +0,40% με τα κέρδη πολλών blue chip σαν αντιστάθμιση στο -2,68% της ΕΕΕ
- Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 1,18%
- Ο τζίρος ήταν ελαφρά αυξημένος από τον τζίρο της προηγούμενης συνεδρίασης
- Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών χαμηλότερα των 905,53 μονάδων
- Υπήρξε επί μακρόν πτωτική κίνηση μέτριας κλίσης αφού ο ΓΔ από τις 11:41 ως στις 16:38 κινήθηκε από τις 911,8 μονάδες κατηφορικά ως το επίπεδο των 906 μονάδων.
- Πυλώνας στα μόνιμα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν μερικές από τις τράπεζες και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΥΤΙΛ ΜΟΗ και ΟΠΑΠ.
Πιθανά να έπαιξε για δεύτερη μέρα στη σειρά κυρίαρχο ρόλο το διεθνές κλίμα. Έτσι η αγορά της Αθήνας δέχθηκε πιέσεις χωρίς να περάσει κάτω από τις 905,5 μονάδες που ήταν το κατώτερο μέρας και σημειώθηκε στις 10:30. Μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 1,06 μονάδες, στην πρώτη ώρα πέρασε τις 910 μονάδες και έφθασε στο ανώτερο μέρας τις 911,78 (στις 11:41) και κατόπιν ο μέσος όρος απόκτησε ήπια καθοδική πορεία. Οι συναλλαγές στην Αθήνα χαρακτηρίστηκαν από ήπια διάθεση για ρευστοποιήσεις σε λιγότερα από 10 blue chip με επίκεντρο των πιέσεων την ΕΕΕ. Αλλά υπήρχε σχεδόν διαρκής διάθεση για αγορά θέσεων σε τραπεζικά blue chip όπως της ΕΥΡΩΒ και της ΕΤΕ, ακόμα και όταν στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά οι μετοχές στην Μαδρίτη και τη Φρανκφούρτη σταθεροποίησαν την υποχώρησή τους. Εδώ αυτή η δυναμική αφορούσε μετοχές όπως ΕΕΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΡΑΙΓ που ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη πτώση από -0,99% ως -2,7%. Οι όποιες πιέσεις εμφανίστηκαν, προέκυψαν λόγω της επιστροφής της ανησυχίας παγκόσμια από την αναμενόμενη σήμερα αντίδραση- απόφαση της Fed έναντι των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Η αγορά εμφάνισε τάση καλύτερη από αυτή που εμφάνιζαν τα ισχυρότερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η πορεία των βασικών δεικτών στις ξένες αγορές είχε μέτριες μεταβολές, με αρνητικό πρόσημο με τη Γαλλία και Ιταλία σαν εξαιρέσεις. Εδώ το διάγραμμα του ΓΔ αποτύπωσε κίνηση Λ, που πήρε τον μέσο όρο από τις 905,5 μονάδες και αφού τον πήγε στις 612 κατέληξε στον πυθμένα του δεύτερου μέρους των 906 μονάδων. Την διαφορά σήμερα έκανε η εμφάνιση αισθητής αντίδρασης από το χαμηλό δεύτερου μέρους τις 906,02 μονάδες, μετά τις 16:38, που είχε διάρκεια ως τις 17:00 όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 908,06 μονάδες. Οι αγορές της Ευρώπης χωρίς να αλλάξουν πρόσημο εμφάνισαν μικρή αύξηση των απωλειών όταν διαπιστώθηκε η σταθεροποίηση της καθοδικής εικόνας στις αγορές της Νέας Υόρκης.
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή τζίρο, και αντιστοίχως μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,12 από 904,47 μονάδες την Τρίτη 2/11 με μεταβολή +0,40% ή 3,65 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 58,864 από 56,860 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 8,688 από 11,872 εκατ. ευρώ, και η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε τα 4,593 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ τα 2,772 εκατ., ο ΟΠΑΠ τα 667.500 ευρώ, η ΑΛΦΑ 310.989 ευρώ και η ΕΧΑΕ 185.000 ευρώ.
Τη διακύμανση (6,25 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 905,53 από 902,59 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:41 δηλαδή επίσης στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης και ήταν οι 911,78 από 906,31 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 54 από 37 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 45 από 68 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,959 από 64,914 δις ευρώ την Τρίτη.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν ελαφρά υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,40% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,14%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ κατέληξε τη Δευτέρα στις 591,23 μονάδες με άνοδο +0,24% με ανώτερο μέρας τις 596,55. Σήμερα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ των 591,97 μονάδων (+0,13%) και 600,43 μονάδων (+1,56%), βρέθηκε πριν τις τελικές δημοπρασίες στις 599,41 (+1,38%) και τελικά τον οδήγησαν στις 599,68 με άνοδο +1,43%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 20,609 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,59%) απασχόλησε 4,622 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,86%) 3,842 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,07%) 1,619 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,51%) 2,841 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,65% στις 2199,71 από 2185,57 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 6,43 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,17%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα κέρδη τους άνω του +1,5% ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΤΕ +1,86%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,85%, ΜΥΤΙΛ +1,82%,ΜΟΗ +1,77%, ΑΛΦΑ +1,59% και ΕΥΡΩΒ +1,51%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -0,50% εμφανίστηκαν τα blue chip ΕΕΕ -2,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,02%, και ΑΡΑΙΓ -0,99%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Δικαίωση των προσδοκιών που οδήγησε σε κοινά αποδεκτές αντιστάσεις
Οι θετικές προσδοκίες που ορισμένοι αποτύπωσαν στα στοιχήματα που έγιναν στα options του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν πως υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ο δείκτης στις 2207 που είναι επίπεδο αναίρεσης των short στοιχημάτων. Οπότε στη συνέχεια αντίσταση θα εμφανιστεί στη ζώνη ανάμεσα στις 2231 – 2234 μονάδες. Διότι αυτό υποστηρίζουν τα στοιχήματα με τιμές εξάσκησης στις 2250 μονάδες.
Από το χθεσινό πρωινό σχόλιο η στήλη ειδοποίησε ότι η αγοραία συναίνεση εντόπιζε την πρώτη σημαντική αντίσταση ανάμεσα στις 2197 – 2200 μονάδες. Ακολουθούν οι 2207 που είναι επίπεδο αναίρεσης των short στοιχημάτων και η ζώνη ανάμεσα στις 2231 – 2234 μονάδες. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 2130, 2113 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2106, 2090 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2079 και 2011 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Χθες λοιπόν το ανώτερο μέρας ήταν κοντά στο άνω όριο της ζώνης αντίστασης με το κλείσιμο να είναι μέσα σε αυτή τη ζώνη. Γιατί στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του Νοεμβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,14 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2206,14 μονάδες, ήρθε στις 11:41. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2188,50 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2199,71 από 2185,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,65% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,420 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 3/11.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 339 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2205,00 μονάδες, κατώτερο τις 2188,25 και τελευταίες πράξεις στις 2202,50, με κλείσιμο στις 2195,00 από 2185,75 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 3681 από 3672. Επίσης άλλαξαν χέρια 66 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2203,00 μονάδες κατώτερο τις 2185,75 τελευταίες πράξεις στις 2195,00 και κλείσιμο στις 2195,75 από 2186,25 μονάδες και ανήλθαν στις 179 από 170 οι ανοικτές θέσεις. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο από μηδενικός την προηγούμενη συνεδρίαση για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 10 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 592,00 από 592,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 9 από 9.
Από το σχόλιο του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ξεχώρισε η αναφορά στα στατιστικά του ΓΔ και του ΔΤΡ: Διαγραμματικά, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται εντός της βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης 900 - 910 μονάδων. Υπέρβαση των 910 μονάδων θα φέρει την Αγορά στην διπλή κορυφή των 930 μονάδων, ενώ απώλεια των 900 θα οδηγήσει τον ΓΔ στην βραχυπρόθεσμη και κύρια στήριξη των 890 και 870 μονάδων αντίστοιχα.
Ο ΔΤΡ έφτασε σήμερα στην αντίσταση των 600 μονάδων, με την εικόνα των Τραπεζών να υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη, για ακόμη μία εβδομάδα. Κατοχύρωση και του πτωτικού χάσματος (gap) των 606 μονάδων, θα στρέψει τα βλέμματα των αγοραστών στην επόμενη αντίσταση των 640 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Πρώτη στήριξη παραμένουν οι 580 μονάδες, όπου δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα και ορίζουν το άνω εύρος της παλαιότερης τετράμηνης συσσώρευσης.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης κύρια των τραπεζικών μετοχών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 7371 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,12 ευρώ και δημιουργήθηκαν 86.322 από 83.413 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2098 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,80 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.358 από 32.412.
Της ΕΥΡΩΒ με 1319 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,953 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.432 από 28.336.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 703 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,48 ευρώ και 26.464 από 25.909 ανοικτά ΣΜΕ
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1554 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου, τα 467 από 307 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 284 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 3.298 συμβόλαια για την ΕΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
“Εμφανής είναι η αδυναμία του Γενικού Δείκτη, να ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών, οι οποίες καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά. Η διαδικασία Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, με την Αγορά να παραμένει κολλημένη μεταξύ 900 - 910 μονάδων. Ένας επιπλέον λόγος για την υποαπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της Χώρας, με την απόδοση του 10ετους να αποκλιμακώνεται προσωρινά από τα χθεσινά υψηλά του 1,35% (υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο η απόδοση κυμαίνονταν πέριξ του 0,55%).
Διαγραμματικά, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται εντός της βραχυπρόθεσμης συσσώρευσης 900 - 910 μονάδων. Υπέρβαση των 910 μονάδων θα φέρει την Αγορά στην διπλή κορυφή των 930 μονάδων, ενώ απώλεια των 900 θα οδηγήσει τον ΓΔ στην βραχυπρόθεσμη και κύρια στήριξη των 890 και 870 μονάδων αντίστοιχα.
Ο ΔΤΡ έφτασε σήμερα στην αντίσταση των 600 μονάδων, με την εικόνα των Τραπεζών να υπεραποδίδει του Γενικού Δείκτη, για ακόμη μία εβδομάδα. Κατοχύρωση και του πτωτικού χάσματος (gap) των 606 μονάδων, θα στρέψει τα βλέμματα των αγοραστών στην επόμενη αντίσταση των 640 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Πρώτη στήριξη παραμένουν οι 580 μονάδες, όπου δοκιμάστηκαν την περασμένη εβδομάδα και ορίζουν το άνω εύρος της παλαιότερης τετράμηνης συσσώρευσης.
Με ανυπομονησία αναμένουν οι επενδυτές την ερχόμενη εβδομάδα, με την ειδησεογραφία να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την Πέμπτη 11/11 ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ και η TITC, ενώ μετά το κλείσιμο της Αγοράς ο MSCI δημοσιοποιεί την εξαμηνιαία αναθεώρηση με άμεσο ενδιαφέρον για τις ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ. Τέλος, την Παρασκευή ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΤΕ, ολοκληρώνοντας μια λίστα Δεικτοβαρών μετοχών, που δύναται να επηρεάσουν την πορεία της Αγοράς”.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν σήμερα Πέμπτη 4/11, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε μια εύρυθμη έναρξη για την απόσυρση του τεράστιου προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, αν και οι αμφιβολίες των αγοραίων για τις προοπτικές του πληθωρισμού οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων.
«Να θυμάστε ότι η μείωση που αποφασίστηκε δεν θεωρείται σύσφιξη», δήλωσε ο Kerry Craig, της J.P. Morgan Asset Management, σημειώνοντας ότι ο ισολογισμός της Fed θα εξακολουθήσει τους επόμενους οκτώ μήνες να αυξάνεται, φθάνοντας περίπου τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πολύ διευκολυντικό περιβάλλον νομισματικής πολιτικής και ένα περιβάλλον που θα υποστηρίξει τις προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα και την απόδοση περιουσιακών στοιχείων κινδύνου όπως μετοχές και τις πιστώσεις».
Τα ανήσυχα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία μπορεί να ξεκινήσει έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στην ημέρα με αβέβαιες επιπτώσεις για τις αγορές χρέους παγκοσμίως. Προς το παρόν, οι επενδυτές μετοχών ήταν ικανοποιημένοι ότι η Fed δεν βιαζόταν να αφαιρέσει τη ρευστότητα των αγορών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq αυξήθηκαν +0,2% σε άλλο ρεκόρ υψηλών. Εάν διατηρηθεί, θα είναι η ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση κερδών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 παρέμειναν σταθερά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 αυξήθηκαν +0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Λονδρέζικου FTSE +0,4%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε στις 8:50 δικά μας ώρα κατά +0,93% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,25% και ήταν στις 646,75 μονάδες. Ο ασιατικός δείκτης έχει επιβαρυνθεί από την άνοδο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, γεγονός που απειλεί να περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες σε μια ήδη επιβραδυνόμενη οικονομία.