Σε αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η Τράπεζα της Αγγλίας

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 10:45
UPD:10:49
REUTERS/John Sibley

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να αποφασίσει τυχόν αύξηση των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποδήλωναν ότι επίκειται άνοδος, αλλά το εννεαμελές συμβούλιο MPC (Monetary Policy Committee) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αυστηροποιήσει την πολιτική αυτή την εβδομάδα ή θα περιμένει μέχρι τη συνεδρίασή του στα μέσα Δεκεμβρίου, με τον πληθωρισμό να επιμένει και να υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ ορισμένων φορέων χάραξης πολιτικής ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία έχει τελειώσει, και επομένως η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από 0,75% τον Μάρτιο του 2020 θα πρέπει να αντιστραφεί.

Οι αγορές είναι αβέβαιες για το χρονοδιάγραμμα, με τους αναλυτές να προτείνουν ότι οι ψήφοι είναι πιθανόν να διαχωριστούν. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE, όπως ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι και ο οικονομολόγος Μίχαελ Σόντερς, υπαινίχθηκαν ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια άμεση αύξηση, ενώ άλλοι φάνηκαν πιο απρόθυμοι.

Στο κλείσιμο της Δευτέρας, τα στοιχεία της αγοράς έδειξαν ότι οι έμποροι παραγώγων έδιναν 64% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Ο ανώτερος οικονομολόγος Κάλουμ Πίκερινγκ της Berenberg Bank του Λονδίνου είπε ότι ενώ η ομάδα του θεωρεί μια πρώτη αύξηση τον Δεκέμβριο «λίγο πιο πιθανή», μια κίνηση αυτή την εβδομάδα δεν θα ήταν έκπληξη.

Ο Πίκερινγκ σημείωσε ότι μια αύξηση στο βασικό επιτόκιο 15 μονάδων βάσης από το τρέχον ιστορικό χαμηλό του 0,1% θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προσδοκίες των επιτοκίων, οι οποίες έχουν μετατοπιστεί από τον περασμένο μήνα.

«Έχοντας προωθήσει την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2021 από τις αρχές Οκτωβρίου, η αγορά αναζητά τώρα το τραπεζικό επιτόκιο να αυξηθεί στο 1,25% έως το τέλος του 2022, ακολουθούμενο από περικοπές κατά 40 μονάδες βάσης από τα μέσα του 2023 έως τα τέλη του 2025.», είπε στο CNBC.

«Ουσιαστικά, η αγορά φαίνεται να αναμένει ένα λάθος πολιτικής της BoE τα επόμενα χρόνια με τη μορφή υπερβολικής σύσφιξης το 2022 που πρέπει να διορθωθεί με μέτριες μειώσεις επιτοκίων στη συνέχεια».

Ως εκ τούτου, η Berenberg πιστεύει ότι μια πρώτη κίνηση στις 16 Δεκεμβρίου και μια αύξηση στο 0,75% μέχρι το τέλος του 2022, με περαιτέρω αυξήσεις το 2023 να ανεβάζουν το τραπεζικό επιτόκιο στο 1,25% περίπου ένα χρόνο αργότερα από τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς.

Είτε η BoE αυξήσει τα επιτόκια είτε όχι την Πέμπτη, η Berenberg αναμένει από την MPC να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την μελλοντική της κατεύθυνση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν αύξηση 0,15%, λαμβάνοντας το βασικό επιτόκιο από 0,1% σε 0,25%. Τρία μέλη της εννεαμελούς MPC πιστεύεται ότι τάσσονται υπέρ της ανόδου και τρία σθεναρά κατά. Το πώς θα ψηφίσουν οι άλλοι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, Άντριου Μπέιλι, δεν είναι σαφές.

Αβέβαιη η προοπτική του πληθωρισμού

Ο βρετανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση, αλλά οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα είναι μια σύντομη ανάπαυλα για τους καταναλωτές. Η ετήσια άνοδος 3,2% του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1997 και ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο της Τράπεζας για 2%.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% τον Αύγουστο μετά από μια απροσδόκητη συρρίκνωση 0,1% τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι απουσίες προσωπικού λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

«Όπως και άλλες μεγάλες οικονομίες, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει σημαντικά σημεία συμφόρησης στην προσφορά και μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική πληθωρισμού λόγω αντικρουόμενων σημάτων μεταξύ των δεικτών», λένε αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι υψηλές κενές θέσεις εργασίας υποδηλώνουν μια σφιχτή αγορά εργασίας που υποστηρίζει την αύξηση των υψηλότερων μισθών, τόνισε ο Γκάρπρετ Γκιλ της Goldman Sachs. Οι κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν το ρεκόρ του 1,1 εκατομμυρίου το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.

Επιπλέον, η μείωση της μετανάστευσης μετά το Brexit και την πανδημία θα μπορούσε να διευκολύνει μακροπρόθεσμες πιέσεις στην προσφορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Ο Μισέλ Βερνιέ, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Barclays, δήλωσε ότι οι προσδοκίες της BOE για άνοδο του πληθωρισμού στο 4% ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, λόγω των πιέσεων από τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, ο Βερνιέείπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι «πολύ πιθανό» να μετριαστεί γρήγορα, μόλις κλείσει το κενό παραγωγής που προκαλείται από την πανδημία.

«Ο πληθωρισμός θα περιοριστεί τώρα επίσης από πρόωρες αυξήσεις, οι οποίες ενδέχεται να αφήσουν τη δυνατότητα στην Τράπεζα της Αγγλλίας να ανατρέψει ακόμη και τις αποφάσεις της σε μεταγενέστερο στάδιο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα