Η Ισπανία ανέκτησε το 53% των ξένων τουριστών του 2019

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 13:43
UPD:13:46
EPA/J.J. Guillen

Ανακάμπτει ο ταξιδιωτικός κλάδος στην Ισπανία και θα μπορούσε να επιτρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου. Μετά από ένα πιο θετικό καλοκαίρι από το αναμενόμενο, η Ισπανία δέχτηκε 16,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το καλοκαίρι και σχεδόν 4,7 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μισούς σε σχέση με το 2019, προ πανδημίας, αλλά τρεις φορές περισσότερους από αυτούς που έφτασαν το 2020, το πρώτο έτος της υγειονομικής κρίσης .

Η δαπάνη αυτών των επισκεπτών ήταν 5,400 εκατ. ευρώ, έναντι 9,700 εκατ. για τη χρονιά χωρίς Covid, σύμφωνα με στοιχεία για τις μετακινήσεις στα σύνορα και τις τουριστικές δαπάνες που δημοσιεύει το ΙΝΕ (Instituto Nacional de Estadisticas). O εκτεταμένος εμβολιασμός και οι χαλαρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προσέλκυσαν περισσότερους επισκέπτες.

Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ABC, αναμενόταν να φτάσουν περίπου 18 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι περιορισμοί τρίτων χωρών, ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δεν άνοιξε πλήρως τα σύνορά του μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δυσκόλεψαν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Βέβαιοι για ανάκαμψη το 2022 στην ισπανική κυβέρνηση

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η επανενεργοποίηση του διεθνούς τουρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι το 2022 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε τα προ πανδημίας επίπεδα», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο.

Η Μαρότο ανέφερε τα φυσικά τουριστικά αξιοθέατα της Ισπανίας και το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού της - περίπου το 80% του πληθυσμού - ως κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάκαμψη. Είχε πει στο παρελθόν πως ο ξένος τουρισμός θα ήταν στο μισό επίπεδο πριν από την πανδημία το 2021 από λιγότερο από 20% το 2020.

Σε αντίθεση με την Ιταλία και τη Γαλλία, η Ισπανία δεν απαιτεί απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID-19 για την είσοδο σε εστιατόρια ή μπαρ, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη εμβολιασμένοι μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς να κάνουν τεστ κάθε λίγες μέρες.

Ωστόσο, οι συνολικές αφίξεις εξακολουθούσαν να είναι πολύ κάτω από τα 8,8 εκατομμύρια που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν χτυπήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά 5,04 δισεκατομμύρια ευρώ (5,84 δισεκατομμύρια δολάρια) στη χώρα, αυξάνοντας από τα 964 εκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου έτους, αλλά πολύ μακριά από τα 9,62 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι Γερμανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία των ξένων ταξιδιωτών, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, El Mundo, ABC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα