Η Ikea προειδοποιεί για αυξήσεις τιμών

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 13:56
UPD:13:59
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «πιο δύσκολη» από το 2021, προειδοποιεί η Ikea.

Σύμφωνα με τον όμιλο, αναμένεται ότι τα κέρδη θα μειωθούν για δύο διαδοχικά χρόνια αφού, όπως είπε, θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές λόγω της κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού και του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών.

Τα καθαρά κέρδη της Inter IKEA (του παγκόσμιου franchiser για τη σουηδική εταιρεία) το έτος έως τα τέλη Αυγούστου μειώθηκαν κατά 17%, στα 1,4 δισ. ευρώ, παρόλο που οι διαδικτυακές πωλήσεις και οι πωλήσεις στα καταστήματα του franchise αυξήθηκαν κατά 6%, στα 41,9 δισ. ευρώ .

Η IKEA εκτιμά ότι έρχεται άλλη μια δύσκολη περίοδος. Μιλώντας στους Financial Times, ο οικονομικός διευθυντής της Inter Ikea, Martin van Dam, εξήγησε γιατί θεωρείται ότι το 2022 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά, αναφέροντας πως προβλέπεται να συνεχιστούν τα προβλήματα εφοδιασμού, οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών και η περαιτέρω αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Όπως είπε, η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη καθώς «μας τρώει τα περιθώρια (κέρδους) με μαζικό τρόπο».

Η Inter Ikea θα αυξήσει τις τιμές της για πρώτη φορά από το 2019, και οι αυξήσεις αυτές είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από τότε, αν και δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο.

Ωστόσο, ο van Dam τόνισε ότι η κίνηση δεν σημαίνει απαραίτητα αυξήσεις για τους πελάτες, καθώς αυτό εξαρτάται από το ποσό της τιμής που περνούν και το ποσό που απορροφούν οι έμποροι λιανικής.

«Θέλουμε πραγματικά να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τις τιμές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη χρονική περίοδο να μας κάνει διαφορετικούς», είπε ο van Dam, αν και πρόσθεσε ότι η Ikea είχε τόσο «λίγη διαθεσιμότητα» σε ορισμένα προϊόντα που περιόριζε την ανάπτυξή της και απογοήτευε τους καταναλωτές.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αυξήσεις «αναπόφευκτες» λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις προϊόντων. «Θέλουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις αυξήσεις τιμών. Αλλά έρχεται μια στιγμή που είναι αδύνατο να το κρατήσουμε άλλο. Είναι κάτι που δεν μας αρέσει», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα