Συνάντηση Δ. Σιούφα με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα ενέργειας

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 14:09

Με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Αντρίς Πίμπαλγκς, συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου, τον Έλληνα πρέσβη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Ηλιόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας και των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ειδικότερα, ο κ. Σιούφας, ενημέρωσε τον επίτροπο για:

- την πρόοδο της κατασκευής του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και τη θέση σε λειτουργία του τον προσεχή Ιούνιο.

- την υπογραφή, προ δύο εβδομάδων, του Πρωτοκόλλου Προθέσεων με τον ομόλογό του Ιταλό υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Πιερλουίτζι Μπερσάνι, για την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου και

- την επικείμενη υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου.

Επιπλέον, ο κ. Σιούφας ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης και να προχωρήσουν άμεσα οι διεθνείς διαγωνισμοί για την ίδρυση των 3 νέων ΕΠΑ, στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από το ενεργειακό «πακέτο» Μπαρόζο δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των στόχων που τίθενται για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΕΕ.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον επίτροπο για την πρόταση που πρόκειται να υποβάλουν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ομόλογό του Ιταλό υπουργό κ. Μπερσάνι, σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας περιφερειακής αγοράς ενέργειας μεταξύ των Ευρωμεσογεικών χωρών, στο πρότυπο της Ενεργειακής Κοινότητας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα