Vulcan: Προς εξαγορά της Florida Rock αντί 4,6 δισ. δολ.

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 09:33

ΣΤΗΝ απόκτηση της Florida Rock Industries Inc. αντί ποσού 4,6 δισ. δολ. για να αποκτήσει πρόσβαση στην παραγωγή τσιμέντου στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, θα προχωρήσει η Vulcan Materials Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υλικών για εθνικές οδούς των ΗΠΑ.

Οι μέτοχοι της Florida Rock θα λάβουν μετρητά και μετοχές αξίας 68,03 δολ. ανά μετοχή, 45% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Vulcan, που εδρεύει στην Αλαμπάμα.

Η Vulcan είπε ότι η συμφωνία θα αυξήσει το αποθέματά της σε χαλίκια και άμμο για την παραγωγή τσιμέντου, κυρίως στη Φλόριντα, όπου οι πηγές είναι πολύ περιορισμένες. Η εμπορική συναλλαγή ακολουθεί την προσφορά εξαγοράς της Rinker Group Ltd. της Αυστραλίας, που εισπράττει το 85% των κερδών της στις ΗΠΑ, από την Cemex SA, προς 11,7 δισ. δολάρια. Οι εξαγορές των εταιρειών παραγωγής υλικών κτιρίων που έχουν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν 24% το 2006, φθάνοντας στα 50,8 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η εμπορική συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2007, θα προσθέσει κέρδη στην επόμενη χρήση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Vulcan. Η εξοικονόμηση κόστους θα είναι 50 εκατ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Vulcan θα πληρώσει για το 70% της Florida Rock σε μετρητά και θα προσφέρει 0,63 της μετοχής της για κάθε μία μετοχή από αυτές που θα απομείνουν. Οι μέτοχοι της Florida Rock θα εισπράξουν μετρητά και μετοχές σε βάση αναλογίας.

Οι μετοχές της Vulcan Materials υποχώρησαν 50 σεντς, φθάνοντας στα 111,81 δολ. στη Ν. Υόρκη στις 16 Φεβρουαρίου. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 44%. Οι μετοχές της Florida Rock απώλεσαν 40 σεντς, φθάνοντας στα 46,96 δολ. η μία. Το τελευταίο δωδεκάμηνο υποχώρησαν 17%.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lafarge SA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, και της τρίτης σε μέγεθος, Cemex του Μεξικό, κάνουν εξαγορές για να εξασφαλίσουν τις πηγές των πρώτων υλών και να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Κίνα.

Η Lafarge κατέβαλε 3,5 δισ. δολ. για το σκέλος της στη Βόρειο Αμερική πέρυσι, επιταχύνοντας τις αποφάσεις και αυξάνοντας τα κέρδη. Η Lafarge με έδρα το Παρίσι, είπε στις 14 Φεβρουαρίου ότι οι πωλήσεις της το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 10%, φθάνοντας στα 4,2 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολ.), καθώς επεκτάθηκε στην Κίνα και τη Βόρειο Αμερική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα