Volvo: Συμφωνία εξαγοράς της Nissan Diesel προς 1,1 δισ. δολ.

Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 09:05

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Nissan Diesel Motor Co. προς 7,5 δισ. σουηδικές κορώνες (1,1 δισ. δολ.) για να προσθέσει παραγωγή στην Ασία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά περιφέρεια στον κόσμο, προχώρησε η δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία κατασκευής φορτηγών της Ευρώπης, Volvo AB.

Οι μέτοχοι της Nissan Diesel, της τέταρτης σε μέγεθος ιαπωνικής κατασκευάστριας φορτηγών, θα εισπράξουν 540 γιέν ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Volvo, που εδρεύει στη Σουηδία. Η τιμή είναι 22% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Η Volvo κατέχει ήδη το 19% της Nissan Diesel.

H Volvo, κατασκευάστρια των φορτηγών με τα σήματα Volvo, Mack και Renault, ακολουθεί την DaimlerChrysler AG, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο, στην απόκτηση ιαπωνικών βιομηχανιών, για να αυξήσει την παραγωγή της στην περιφέρεια. Πέρυσι η Volvo πούλησε το 7% των φορτηγών της στην Ασία. Η Nissan Diesel προσφέρει επίσης την τεχνολογία για υβριδικά αυτοκίνητα, που μπορούν να μειώσουν τα καυσαέρια των κινητήρων σε χώρες που λαμβάνουν σκληρότερα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διοίκηση της Nissan Diesel συμφώνησε στην προσφορά εξαγοράς της Volvo, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η Volvo, σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εξαγορά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Οι μετοχές της Nissan Diesel διαπραγματεύθηκαν στο όριο των 523 γιέν στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, 18% υψηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος. Οι μετοχές δεν διαπραγματεύθηκαν καθώς ο αριθμός των προσφορών για αγορά ήταν 77 φορές υψηλότερος από τις εντολές πώλησης.

Οι δύο εταιρείες παραχωρούν συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Η σουηδική εταιρεία, που κατά το 20% ανήκει στην Renault SA, αγόρασε αρχικά μερίδιο 13% στην Nissan Diesel από την Νissan Motor Co. τον Μάρτιο του 2006, προς 1,5 δισ. σουηδικές κορώνες. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Renault και της Nissan Motor, Carlos Ghosn, είχε πει τότε ότι το πλεονέκτημα διατήρησης μεριδίου στην θυγατρική κατασκευάστρια φορτηγών, ήταν μικρό. Η Volvo, αύξησε το μερίδιό της στο 19% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τον περασμένο Νοέμβριο, η συμμαχία Nissan Diesel και Volvo θα αύξανε τα συνδυασμένα κέρδη κατά 200 εκατ. ευρώ (263 εκατ. δολ.) ετησίως μέσα σε πέντε χρόνια. Επίσης, οι εταιρεία συμφώνησαν να μοιραστούν τις πωλήσεις των δικτύων στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Βόρειο Αμερική, να αναπτύξουν από κοινού κινητήρες και να αγοράσουν μαζί μέρη αυτοκινήτων για να μειώσουν το κόστος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα