Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρεσβευτές της Δύσης, κίνηση που ενίσχυσε την πίεση που δέχεται το νόμισμα λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 2,8% από το επίπεδο που βρισκόταν την Παρασκευή. Το πρωί της Δευτέρα το νόμισμα έπεσε σε νέο χαμηλό, στις 9,85 λίρες έναντι του δολαρίου.
Η λίρα έχει ήδη χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της από τις αρχές του 2021, καθώς ο Ερντογάν πίεσε την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης του Λονδίνου μείωσε τις απώλειές της σε περίπου 1,5%.
Ο Emre Peker, αναλυτής του Eurasia Group, προέβλεψε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει στις απελάσεις και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στην οικονομία των 765 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας, η οποία ήδη υποφέρει από τον ετήσιο πληθωρισμό 20% και το ασταθές νόμισμα.
«Αυτές οι εξελίξεις θα συνέτειναν οικονομικά προβλήματα για την Τουρκία, τροφοδοτώντας πιθανώς την τάση δολαριοποίησης [των Τούρκων κατοίκων που αποταμιεύουν σε ξένο νόμισμα], υποκινώντας ενδεχομένως μια άτακτη υποτίμηση του νομίσματος», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες.
«Δεδομένης της επιμονής του Ερντογάν να επιδιώκει ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές, η Άγκυρα θα αγωνιζόταν να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις, για παράδειγμα με αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο πιο σοβαρής διαταραχής της αγοράς», συνέχισε.
Από την πλευρά του ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος στην εταιρεία συμβούλων Teneo, σημείωσε ότι ενώ θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τον Ερντογάν να αποχωρήσει από τόσο έντονες δημόσιες παρατηρήσεις, δεν ήταν «δεδομένο» ότι ο πρόεδρος θα ακολουθούσε την απειλή.
naftemporiki.gr