Βαριά «ατζέντα» με τους θεσμούς

Τι συζητούν σήμερα με το ΥΠΟΙΚ
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 12:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

H αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και αυτά που σχεδιάζει να λάβει εφόσον κριθεί απαραίτητο, το σχέδιο του «νέου ΕΝΦΙΑ», οι εκκρεμείς συντάξεις, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά και τα «κόκκινα δάνεια» αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή διαβούλευση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Είναι ένα από τα τελευταία «ραντεβού» σε επίπεδο κορυφής ύστερα από 11 χρόνια μνημονιακής παρακολούθησης, καθώς τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η μεταμνημονιακή εποπτεία. Ενώ το θέμα των συντάξεων απασχόλησε χθες τις διαβουλεύσεις των θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, σήμερα η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα θέματα που επηρεάζουν άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει σύγκλιση των εκτιμήσεων όσον αφορά τα βασικά οικονομικά μεγέθη της φετινής χρήσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεαστούν τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι τα ζητήματα στα οποία αναμένεται να πέσει ιδιαίτερο βάρος. Το πρώτο έχει να κάνει με τον νέο ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία από την επίπτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος άνω των 250 εκατ. ευρώ. Αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί για να σχεδιαστεί η καινούργια κλίμακα, αλλά και να απορροφηθεί το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η συγχώνευση του κύριου φόρου με τον συμπληρωματικό. Η τελική κλίμακα θα συζητηθεί με τους θεσμούς, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φορολογικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ και το 2022 δεν θα πέσουν κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Μείζον θέμα συνιστούν για τους θεσμούς οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς και στην προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης είχε αφιερωθεί ολόκληρο κεφάλαιο. Ο στόχος για τον οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα είναι οι οφειλές να μην ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, λόγω και της πανδημίας, οι αριθμοί έχουν «ξεφύγει», με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα επικαιροποίηση των στόχων. 

Περιστολή του στοκ  εκκρεμών συντάξεων

Την εκτίμησή του για δραστική μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων έως το α' εξάμηνο του 2022 επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς και τις εκτιμήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο τον στόχο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα