Βρετανία: Υψηλότερος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 11:45

Με ρυθμό 0,8% αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Βρετανίας, τον ταχύτερο, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών ανέκαμψαν δραστικά, σύμφωνα με τα σημερινά επίσημα στοιχεία.

Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας είπε ότι το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2006 ήταν 3,0% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, στα ίδια επίπεδα από την αρχική πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, και το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2004.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,0% το τρίμηνο, μετά την υποχώρησή τους κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Sentance, είεπ ότι κύρια ανησυχία του ήταν το ότι η υψηλότερη ζήτηση θα οδηγήσει στην άνοδο του πληθωρισμού.

Η ανάπτυξη για το 2006, ως σύνολο, διατηρήθηκε αμετάβλητη, στο 2,7%.

Και ενώ η βρετανική οικονομία είναι φανερό ότι ανακάμπτει από την ύφεση του 2005, η ανάπτυξη παραμένει ασταθής με τον τομέα των υπηρεσιών να ξεπερνά αυτόν της βιομηχανικής παραγωγής.

Το τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή του κλάδου των υπηρεσιών που αποτελείται από τράπεζες έως κομμωτήρια, αυξήθηκε 1,0% και 3,6% σε ετήσια βάση.

Αντιθέτως ο τομέας των βιομηχανιών συρρικνώθηκε 0,2%, καθώς οι εταιρείες του κλάδου απέτυχαν να αυξήσουν την παραγωγή τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα