Γερμανία: Υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2007 11:30

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση σημείωσε τον Φεβρουάριο στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, καθώς φαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει από τον ταχύτερο ρυθμό που σημείωσε μέσα σε έξι χρόνια.

Οπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης υποχώρησε στο 107 από 107,9 που ήταν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 41 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 107,5. Τον Δεκέμβριο του 2006 ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία άγγιξε τα 108,7, τα υψηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ τον Ιανουάριο του 1991 με την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Η ισχυροποίηση 10% του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενδέχεται να περιορίσει την εξαγωγική ανάπτυξη της Γερμανίας, η οποία πέρυσι αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000. Η αύξηση φόρων την 1η Ιανουαρίου στη χώρα και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απειλούν επίσης με μείωση τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα υποχωρήσει στο 1,7% φέτος από 2,7% το 2006, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Το τελευταίο τρίμηνο η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%, ταχύτερα της πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,6% και της αντίστοιχης κατά 0,8% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Χθες στο Χρηματιστήριο ο δείκτης DAX σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών, καθώς οι εταιρείες ανακοίνωσαν υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη από τις εκτιμήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα