«Βουτιά» 2,85% o Nikkei

Νέα σημαντική πτώση στις ασιατικές αγορές
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2007 09:48

ΝΕΕΣ ισχυρές αναταράξεις σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις λόγω των φόβων για την επαπειλούμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κρίση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε διάστημα οκτώ μηνών. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 17.604,12 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,85%.

Μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 3,23%, κατέγραψε ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.752,74 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του από τον Ιούνιο του 2006.

Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν χθες κατά 3,29% και 3,86% αντιστοίχως.

Εκτός από τις ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, αρνητικό αντίκτυπο είχε και η ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου που άσκησε πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, περίπου στα μέσα της συνεδρίασης, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε κατά 2,88%.

Στη Σιγκαπούρη, ο βασικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 5,57%, της Μανίλας κατά 7,92% και της Βομβάης κατά 2,38%. Το χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκλεισε με απώλειες 1,54%.

Στην Αυστραλία, όπου το χρηματιστήριο του Σίδνει άνοιξε με απώλειες 3,46%,ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ κάλεσε τους επενδυτές να μην υποκύψουν στον πανικό. «Πρέπει να αποδεχτούμε ότι μια ισχυρή οικονομία όπως είναι η κινεζική θα πρέπει κάπου κάπου να κάνει διορθώσεις», τόνισε ο Χάουαρντ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης που ευθύνεται για το μίνι κραχ κάνοντας χθες «βουτιά» κατά 8,84%, σήμερα φαίνεται να ανακάμπτει και στα μέσα της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,25%.

«Όπως αναμενόταν, οι περισσότερες αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού άνοιξαν σήμερα με απώλειες λόγω του δυσμενούς κλίματος στις παγκόσμιες αγορές. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή προς τα πάνω εντός της ημέρας», δήλωσε ο Ατούλ Μέχρα ,αναλυτής της JM Morgan Stanley.

«Πιστεύω ότι το μίνι κραχ θα τελειώσει σύντομα», προέβλεψε ο οικονομολόγος Νατζίμπ Τζέρχομ της Fraser Securities στη Σιγκαπούρη, τονίζοντας ότι θα υπάρξει γενική ανάκαμψη στην αγορά καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει αισθητά και προσφέρουν πλέον καλές ευκαιρίες για αγορές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα