Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 10 χρόνια οι τιμές των βασικών τροφίμων παγκοσμίως

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:12
UPD:17:23
SHUTTERSTOCK

Σιτάρι, λάδι, ζάχαρη, γάλα… Η τιμή των βασικών τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Τον Σεπτέμβριο, γράφει η Γαλλική Les Echos, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ξανά. Σύμφωνα με τον δείκτη του FAO, το μέσο «καλάθι της νοικοκυράς» στον κόσμο αυξήθηκε κατά 1,2%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, και διαμορφώθηκε στις 130 μονάδες. Η αύξηση των τιμών ξεπερνά τώρα το 30% σε διάστημα ενός έτους. Με αυτόν τον ρυθμό, ο δείκτης FAO θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του 2011, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από σοβαρή επισιτιστική κρίση.

«Δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη… σχεδόν όλα τα τρόφιμα έχουν δει τις τιμές τους να αυξάνονται» σημειώνει ο οργανισμός. Μόνο η τιμή του κρέατος έχει παραμείνει σταθερή. Το σιτάρι αυξήθηκε 4% σε ένα μήνα και 41% σε ένα έτος.

«Η μείωση των εξαγωγών σιτηρών σε ένα πλαίσιο ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των διεθνών τιμών» αναφέρει ο FAO.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα