Στα 200 τρισ. ευρώ οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών διεθνώς λόγω των περιορισμών

Δεν πρόκειται ωστόσο για πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:08
UPD:17:13

H κρίση του Covid και τα μέτρα περιορισμού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των «αναγκαστικών αποταμιεύσεων», όχι μόνο στη Γαλλία. Σύμφωνα μάλιστα με την ετήσια έκθεση της Allianz για τον πλούτο των νοικοκυριών σε όλο τον κόσμο, τα παγκόσμια ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 9,7% το 2020, φτάνοντας για πρώτη φορά το συμβολικό όριο των 200 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το ρεκόρ έρχεται σε αντίθεση με τον αντίκτυπο της κρίσης υγείας στις ανθρώπινες ζωές και την παγκόσμια οικονομία, η οποία πέρυσι γνώρισε τη βαθύτερη ύφεση από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε πράγματι κατά 3,3% το 2020, έναντι μείωσης 0,1% το 2009, μετά την οικονομική κρίση, υπενθυμίζει ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός στην "Global Wealth Report".

Επέδρασαν σίγουρα σε αυτό τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν από κράτη (μερική ανεργία, δάνεια εγγυημένα από το κράτος κ.λπ.) και κεντρικές τράπεζες (αγορές περιουσιακών στοιχείων, χαμηλά επιτόκια κ.λπ.) σε όλο τον κόσμο. Χάρη σε αυτά τα αμορτισέρ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Les Echos, τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν αργά ή γρήγορα, τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με το προηγούμενο έτος. Το 2019 και το 2020, μάλιστα αυξήθηκαν συνολικά κατά 35.000 δισεκατομμύρια ευρώ. Σαν να μην είχε συμβεί η κρίση.

«Τα βασικά στοιχεία είναι πολύ εντυπωσιακά», δήλωσε ο Λούντοβιτς Σούμπραν, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Allianz. Αλλά θα πρέπει να αναλύσουμε αυτά τα φαινόμενα σε βάθος. Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν εξοικονομήσει πραγματικά με την παραγωγική έννοια του όρου αλλά απλώς έχουν αφήσει τα χρήματά τους στην άκρη », σύμφωνα με τον ειδικό, για τον οποίο θα πρέπει να επενδύσουν στη συνταξιοδότησή τους και στην οικονομία.

Γαλλία, η 15η πλουσιότερη χώρα

Αυτή η εξέλιξη παρατηρείται επίσης στη Γαλλία, όπου ο ακαθάριστος οικονομικός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 5,7% το 2020. Σε απόθεμα, οι τραπεζικές καταθέσεις ήταν ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης, με αύξηση 9,8%. Σε ροή, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 83%. Στην πραγματικότητα, το 60% των νεοσυσταθέντων αποταμιεύσεων εκφορτώθηκε σε μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επισημαίνει η Allianz.

Με καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή μετά την αφαίρεση των χρεών) κατά κεφαλήν 66.560 ευρώ, η Γαλλία παραμένει έτσι στην 15η θέση στην κατάταξη των 20 πλουσιότερων χωρών, μπροστά από την Ιταλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «η Γαλλία έχει πέσει στην κατάταξη από το 2000 υπέρ των Σκανδιναβικών και Ασιατικών χωρών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία εξακολουθούν να κυριαρχούν», υπογραμμίζει ο Allianz.

Αυτή η ανάλυση επίσης κρύβει ανισότητες. Ομολογουμένως, η μείωση του βάρους των μεσαίων στρωμάτων στον εθνικό πλούτο διακόπηκε το 2020 στη Γαλλία. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του ομίλου, περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων με χαμηλό καθαρό εισόδημα (λιγότερο από 2.000 ευρώ) δηλώνουν ότι έχουν υποφέρει οικονομικά από τον Covid-19. Για υψηλότερα εισοδήματα (μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ), το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 15%.

Για το 2021, ο ασφαλιστικός όμιλος αναμένει πιο δυναμική ανάπτυξη, ιδίως χάρη στην έντονη χρηματιστηριακή αγορά. Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των γαλλικών νοικοκυριών έχουν ήδη αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, ταχύτερα από ό, τι πέρυσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Les Echos



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα