Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος για παρατεταμένο άλμα του πληθωρισμού

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:36
UPD:17:42
REUTERS/Peter Nicholls

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE) λέει ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι αρχικά θεωρούσαν οι ιθύνοντες, σε σχόλια που ενδέχεται να ενισχύσουν τις εικασίες ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν, σκιαγραφώντας παράλληλα την αρχική του σκέψη για την οικονομία.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτή η ισορροπία των κινδύνων μετατοπίζεται προς τις μεγάλες ανησυχίες για τις προοπτικές του πληθωρισμού, καθώς η τρέχουσα ισχύς του [πληθωρισμού] φαίνεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι αναμενόταν», δήλωσε ο Χιού Πιλ στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του από την ανάληψη των καθηκόντων του μήνας.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο προήλθε από την αύξηση των τιμών για εισαγόμενα αγαθά, καθώς και από τις υψηλότερες διεθνείς τιμές βασικών προϊόντων που αναμένεται να είναι προσωρινές. «Αλλά το μέγεθος και η διάρκεια της παροδικής αύξησης του πληθωρισμού αποδεικνύεται μεγαλύτερη από την αναμενόμενη», υποστήριξε.

Η άποψη του Πιλ, που περιλαμβάνεται στις γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου, υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.

«Τοποθέτησε τον εαυτό του στη σκληρή πλευρά της MPC (Monetary Policy Committee) και, αν κοιτάζουμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν στρατόπεδα για να ψηφίσουν για πιο αυστηρή πολιτική, ο Πιλ είναι πιθανότατα αυτός που θα παρακολουθεί πιο προσεκτικά», δήλωσε ο Άντριου Γκούντγουιν επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα