Η αμοιβή εργασίας κατά την 25η Μαρτίου

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2007 09:51

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για την αμοιβή της εργασίας κατά την 25η Μαρτίου, που είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας, έδωσε το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις επίσημες εορτές του έτους, φέτος η 25η Μαρτίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή οπότε ισχύουν τα εξής:

Κατ' αρχήν όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, δεν μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα (άρθρο 7 του Ν. 1400/83).

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 25η Μαρτίου υποχρεούνται να καταβάλουν μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, δηλαδή το 1/6 της εβδομαδιαίας αμοιβής.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 25η Μαρτίου, που συμπίπτει με την υποχρεωτική αργία, οφείλουν:

α) σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Επιπλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας και

β) σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλουν προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο για τόσες ώρες όσες απασχοληθούν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ανάπαυσης την Κυριακή και τις ημέρες αργίας είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές.

Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου μισθού γεννάται μόνο αν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης.

Τονίζουμε επίσης ότι η προσαύξηση 75% οφείλεται μόνο μία φορά και όχι δύο φορές δηλαδή (Κυριακή και υποχρεωτική αργία)».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα