Fortis: 62% η αύξηση των κερδών το δ' τρίμηνο

Από την τραπεζική και την πώληση μεριδίου σε εταιρεία
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2007 09:44

ΑΥΞΗΣΗ 62%, αποτέλεσμα των κερδών από την τραπεζική και τις ασφάλειες, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Fortis, της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Βελγίου, αλλά και από την πώληση μεριδίου σε εταιρεία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 749 εκατ. ευρώ (896 εκατ. δολ.) από 461 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στις Βρυξέλλες και στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Κατά μέσον όρο οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Fortis θα ήταν 835,5 εκατ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Jean-Paul Votron, 56 ετών, πούλησε τον Ιούλιο του 2006 μέρος της βελγικής Banksys για να μειώσει κατά ένα μέρος την εξάρτηση της Fortis στις αγορές της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και να επεκταθεί με ταχύτερους ρυθμούς στην Τουρκία, την Πολωνία και την Ισπανία. Επίσης ο ίδιος απέλυσε κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Fortis για να βελτιώσει την επίδοση της διοίκησης και της κερδοφορίας.

Ο Votron, έχει διατελέσει κατά το παρελθόν υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup Inc. και της ολλανδικής ανταγωνίστριας της Fortis, ABN Amro Holding NV. Σήμερα η Fortis ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της 21%, στο 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Fortis σημείωσαν άνοδο 19% το 2006, περίπου παρόμοια των 72 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

Σήμερα επίσης η Fortis ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να παράγει το 30% των κερδών της εκτός Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) έως το 2009. Σήμερα πραγματοποιεί περίπου το 20% των κερδών της εκτός Benelux.

Τα κέρδη από την τραπεζική της Fortis αυξήθηκαν στα 505 εκατ. ευρώ από 311 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο.

Τα κέρδη από τις ασφάλειες την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώθηκαν στα 333 εκατ. ευρώ από 182 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2005, τα κέρδη της Fortis περιελάμβαναν 202 εκατ. ευρώ από τη μείωση των θέσεων εργασίας και των διοικητικών δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα