Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές οδεύοντας να σημειώσουν εβδομαδιαία κέρδη. Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Sony Corp. και της Toyota Motor Corp. καθώς το πιο αδύναμο γιέν αύξησε την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Advantest Corp. οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των τσιπ, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της Morgan Stanley για την πιστοληπτική ικανότητα της Applied Materials Inc. της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής υλικού ημιαγωγών στον κόσμο. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Pοsco, μετά την ανακοίνωση της Nippon Steel Corp. ότι αγόρασε μερίδιο 5% στη νοτιο-κορεατική χαλυβουργία.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 143,14 μονάδες στις 12:06 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης μέχρι στιγμής οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 0,3%, ανακάμπτοντας από τις σημαντικές απώλειες των μετοχών διεθνώς, που τον οδήγησαν 3,5% χαμηλότερα τις πέντε προηγούμενες ημέρες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο Topix κέρδιζε 0,4%. Οι μετοχές της Sumitomo Heavy Industries Ltd. σημείωναν άνοδο μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού ανέκαμψαν τον Ιανουάριο, σηματοδοτώντας ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Ν. Κορέα. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι μετοχές στην Ταϊβάν και την Ινδονησία.

Χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά από την προοπτική της αύξησης των πωλήσεων και των κερδών των εταιρειών του κλάδου τηλεπικοινωνιών, των πρώτων υλών και των εταιρειών με είδη πολυτελείας. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), αναρριχήθηκε 0,6%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα αυτού του μήνα.

Το γιέν προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 117,24 έναντι του δολαρίου από 116,62 κατά το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 154,02 μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 0,9% στα 153,58 χθες.

Ισχυρότερο δολάριο και ευρώ σημαίνει ότι οι Ιάπωνες εξαγωγείς εισπράττουν περισσότερα από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό όταν τις μετατρέπουν σε γιέν, ενώ κάποια από τα προϊόντα τους καθίστανται πιο ανταγωνιστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα