Κίνα: Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής

Καθώς διερύνεται το εμπορικό πλεόνασμα
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2007 08:49

ΑΥΞΗΣΗ το πρώτο δίμηνο του έτους σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, εντείνοντας τις πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας στον κόσμο.

Η παραγωγή αυξήθηκε 18,5% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, μετά την αύξησή της κατά 14,7% τον Δεκέμβριο. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 15%.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 11 χρόνια το 2006 αποτέλεσμα της έκρηξης των εξαγωγών. Οι κινεζικές μετοχές άγγιξαν φέτος επίπεδα ρεκόρ και σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε μία δεκαετία. Οι τιμές κατοικιών σε 70 πόλεις της χώρας αυξήθηκαν 5,6% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε εννέα φορές τον Φεβρουάριο φθάνοντας στα 23,76 δισ. δολ., το δεύτερο υψηλότερο που κατέγραψε η χώρα. Η διοχέτευση κεφαλαίων αυξήθηκε 17,8%, τα μέγιστα σε έξι μήνες. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,7% από 2,2% τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα