Μέτρα για τη θωράκιση της περιουσίας των Ταμείων

Απαγόρευση επενδύσεων σε παράγωγα ομολόγων
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 11:07
UPD:13:41

ΤΡΕΙΣ βασικές αποφάσεις έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης «για τη θωράκιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Με την πρώτη απόφαση συστήνεται επιτροπή, η οποία θα υποβάλει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Η επιτροπή θα συσταθεί από το υπουργείο Απασχολήσης και θα κάνει προτάσεις έως το τέλος Ιουνίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη και το τι συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σεβόμενη την αυτονομία των ταμείων. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, από το Χρηματιστήριο Αθηνών και από το ΙΚΑ.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με αυστηρότερη εποπτεία ώστε να μην έχουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την άμεση απαγόρευση (από σήμερα) στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα ομολόγων. «Θα απαγορευτεί στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα επί ομολόγων ή σε σύνθετα προϊόντα επί ομολόγων. Διότι, εκεί υπάρχουν προβλήματα ακρίβειας της τιμολόγησής τους. Αυτοί οι περιορισμοί θα ισχύουν έως ότου διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Με την τρίτη απόφαση θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαχειριστικό έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων από το 1998 και εντεύθεν που λειτουργεί η ΗΔΑΤ. Ο έλεγχος θα γίνει από το υπουργείο Απασχόλησης και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκε το όριο του 23% που αφορά τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει αποδείξει ότι σε θέματα διαφάνειας δεν κάνει καμιά έκπτωση και αναδεικνύει η ίδια τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι «προχωρούμε σε ριζικές αλλαγές» και πρόσθεσε ότι αυτό «θα γίνει χωρίς να θιγεί η αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων».

Είπε, ακόμη, ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη σημερινή απόφαση θα παρουσιάσει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου και πρόσθεσε ότι διακόπτεται από σήμερα η αγορά παραγώγων ομολόγων και ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρίες, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μετείχαν: ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, ο Υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Π. Θωμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Σιδηρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Κουρής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Πιλάβιος και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Καπράλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα