Με έργα 10,5 δισ. ευρώ ξεκινά το Δ΄ ΚΠΣ

Τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί από την Ε.Ε. το Εθνικό Σχέδιο
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007 07:01
UPD:17:37

ΜE «ΩΡΙΜΑ» έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10,5 δισ. ευρώ, θα γίνει η εκκίνηση στην υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 -2013, το σχέδιο του οποίου πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στις επόμενες μέρες.

Εργα υποδομών που αντιστοιχούν περίπου στο 45% του συνόλου της δημόσιας δαπάνης των 23,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση για την περίοδο 2007 -2013, πριν από την οριστική έγκριση των επιμέρους προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Το πρώτο και μεγαλύτερο μέρος των έργων αυτών, αφορούν τα 158 «έργα γέφυρες» από το Γ' στο Δ' ΚΠΣ, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός, φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν από τα μέσα του 2005 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαριστεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των έργων που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008 με χρήματα του Γ' ΚΠΣ , καθώς και το σημείο εκκίνησης της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο των «έργων γεφυρών» από το Β' στο Γ' ΚΠΣ που κατέληξε στο πρόστιμο των 518 εκ. ευρώ από την Κομισιόν τον Μάιο του 2006.

Ένας πονοκέφαλος του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά στα «έργα γέφυρες» είναι το- πάντα ορατό - ενδεχόμενο για κάποιο λόγο να μην ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο των έργων με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 50 εκ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. μέχρι και το τέλος του 2008.

Τότε ο αριθμός των «έργων γεφυρών» θα μεγαλώσει, αλλά τα τμήματα των έργων που δεν ολοκληρώθηκαν -ενώ θα έπρεπε- με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ θα πρέπει να ολοκληρωθούν με εθνική συμμετοχή, πριν αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Μελέτες «ωρίμανσης»

Ένα δεύτερο πακέτο έργων που προετοιμάζεται εντατικά συναρτάται με τη διευκόλυνση εκ μέρους της Ε.Ε. στις μελέτες «ωρίμανσης». Η έγκριση δηλαδή από την Ε.Ε. να μπορούν να χρηματοδοτούνται με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ μελέτες που αφορούν έργα που θα υλοποιηθούν την Δ' προγραμματική περίοδο.

Ο προϋπολογισμός τέτοιου είδους μελετών φτάνει σήμερα τα 300 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν έργα προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης ύψους 3 δισ. ευρώ. Με την εκκίνηση του ΕΣΠΑ τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα για την ανάληψη νομικών δεσμεύσεων δηλαδή την ανάθεσή τους σε τεχνικές εταιρείες.

Επενδύσεις

Μια τρίτη «δεξαμενή» έργων που μπορούν να «υιοθετηθούν» από το ΕΣΠΑ είναι οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί να ενταχθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου 3299/04. Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τριών ετών.

Με δεδομένο ότι περίπου τα μισά από αυτά έχουν αρχίσει την υλοποίησή τους μέσα στο 2006 είναι εύκολο να μεταφερθούν στα συγχρηματοδοτούμενα μέσω του ΕΣΠΑ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η «διαστολή» του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων, κατά ένα χρόνο. Ο κανόνας της αυτόματης αποδέσμευσης, δηλαδή της μέγιστης χρονικής διάρκειας απορρόφησης των πόρων που έχουν δεσμευτεί αρχικά για κάθε έτος την επόμενη προγραμματική περίοδο, αυξάνεται από τα 2 στα 3 χρόνια. Με άλλα λόγια, το γνωστό πια (ν+2) γίνεται πλέον (ν+3).

Με αυτόν το σχεδιασμό, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας που ασχολούνται με τον σχεδιασμό του Γ' ΚΠΣ, θεωρούν βέβαιο ότι το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013 θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το τέλος του μήνα.

Ο σχεδιασμός για την εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος, θα παρουσιαστεί και την επόμενη εβδομάδα, στην ίδια την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Περιφερειακής πολιτικής κ. Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία θα επισκεφθεί από τις 27 έως και τις 29 του μήνα την Αθήνα.

Μετά την έγκριση του βασικού σχεδίου του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και η διαπραγμάτευση για την έγκριση των 15 επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων του προγράμματος τα οποία έχουν αποσταλεί από τον Φεβρουάριο και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα