Σε επίπεδα ρεκόρ μόλυβδος και νικέλιο

Ανοδικά κινήθηκε και ο ψευδάργυρος
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 07:45

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το νικέλιο και ο μόλυβδος στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες θα υστερήσουν της ζήτησης φέτος. Ο ψευδάργυρος σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους και ο χαλκός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών.

Τα αποθέματα του νικελίου που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME), υποχώρησαν πέρυσι 84%, φθάνοντας σε επίπεδα για παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των δύο ημερών. Η παραγωγή μολύβδου στο ορυχείο Magellan της Αυστραλίας, που αποτελεί περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής, ανεστάλη, λόγω έρευνας που πραγματοποιείται για δηλητηρίαση από μόλυβδο. Η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει έως τέσσερις μήνες.

Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 910 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 49.500 δολ. ο μετρικός τόνος στις 4:44 μ.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα). Αυτή ήταν η μεγαλύτερη παρά ποτέ άνοδος που σημείωσε το μέταλλο. Ο μόλυβδος αναρριχήθηκε 52 δολ., ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 2.012 δολ. ο τόνος, επίσης σε επίπεδα ρεκόρ. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 185 δολ., ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 7.420 δολ. ο τόνος και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου του 2006.

Φέτος όλα τα μέταλλα που διαπραγματεύονται στο LME έχουν σημειώσει άνοδο, καθώς η ζήτηση από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης βιομηχανικών μετάλλων στον κόσμο, αυξήθηκε. Η παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα της Κίνας, που καταναλώνει τα 2/3 του νικελίου στον κόσμο, θα αυξηθεί 13%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων MEPS (International) Ltd., στις 2 Απριλίου.

Ο ψευδάργυρος διεύρυνε την άνοδό του για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κατά 225 δολ., ποσοστό 6,9%, φθάνοντας στα 3.485 δολ. ο τόνος. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος που σημείωσε το μέταλλο από τις 21 Απριλίου του 2006.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 34 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 2.879 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 235 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 3.475 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα