KKR: Ενδεχόμενο υψηλότερης προσφοράς για την Coles

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 09:41

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ προσφορά για την Coles Group Ltd. τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, ενδέχεται να καταβάλει η Kohlberg, Kravis Roberts & Co., υπερβαίνοντας την προσφορά ρεκόρ των 19,7 δισ. δολ. Αυστραλίας (16,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) της Wesfarmers Ltd.

H KKR επικεφαλής ομάδας εταιρειών που περιλαμβάνει την Texas Pacific Group, την Bain Capital LLC και την Carlyle Group πιστεύει στην υψηλότερη ή ίση προσφορά της Wesfarmers προς 16,47 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Coles, που εδρεύει στη Μελβούρνη. Οι μετοχές της Coles, σημείωσαν άνοδο φθάνοντας τα 17,33 δολ. Αυστραλίας η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 20,8 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Οι πλειοδότες μάχονται για τον έλεγχο των 3.000 σούπερ μάρκετ της Coles, των καταστημάτων πώλησης ποτών και των καταστημάτων Kmart. Οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία της εταιρείας που παράγει 34 δισ. δολ. Αυστραλίας ετησίως σε πωλήσεις και είναι λιγότερο κερδοφόρα από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Woolworths Ltd.

Πέρυσι η Coles απέρριψε δύο προσφορές από την ομάδα εταιρειών που ηγείται η KKR, τη δεύτερη στα 15,25 δολ. Αυστραλίας. Η εταιρεία λιανικής ετέθη μόνη της προς πώληση τον Φεβρουάριο, μετά την ανακοίνωσή της ότι δεν μπορεί να επιτύχει τις προβλέψεις των κερδών της που χρησιμοποίησε για να αμυνθεί των προσφορών εξαγοράς της.

Η Wesfarmers, η μεγαλύτερη λιανική εταιρεία βελτίωσης κατοικιών της Αυστραλίας έκανε την προσφορά της την εβδομάδα που πέρασε, μετά την αγορά μεριδίου 11%. Η εταιρεία με έδρα το Περθ, έκανε ομάδα με την εταιρεία επενδύσεων Pacific Equity Partners που εδρεύει στο Σύδνεϋ, την Permira με έδρα το Λονδίνο και την Macquarie Bank Ltd., τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Αυστραλίας.

Η ομάδα εταιρειών με επικεφαλής την KKR με έδρα τη Ν. Υόρκη, περιλαμβάνει επίσης την CVC Asia Pacific και την Blackstone Group.

Η Coles είπε στους μετόχους να μην αποδεχθούν την προσφορά της Wesfarmers, ρεκόρ για εταιρεία της Αυστραλίας μέχρι την επανεξέταση των προσφορών ιδιοκτησίας. Ο ιδιοκτήτης Tom Hedley είπε στις 9 Απριλίου ότι θα ψηφίσει με το μερίδιό του 1,5% στην Coles υπέρ της προσφοράς της Wesfarmers και συμφώνησε να μην στηρίξει οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική προσφορά.

Σύμβουλοι της Coles είναι η Deutsche Bank AG, και η Carnegie, Wylie & Co. με έδρα τη Μελβούρνη. Η Goldman Sachs Group Inc. και η UBS AG συμβουλεύουν την ομάδα εταιρειών της KKR. Σύμβουλος της Wesfarmers είναι η Gresham Partners και η Macquarie Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα