Cemex: Αποκτά την Rinker με υψηλότερη προσφορά 14,2 δισ. δολ.

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 09:59

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Rinker Group Ltd. μετά την αύξηση της προσφοράς της κατά 22% στα 14,2 δισ. δολ., έκλεισε η τρίτη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, Cemex SA.

Oι διευθύνοντες απεδέχθησαν την προσφορά των 15,85 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, 5% υψηλότερα από την προηγούμενη τιμή κλεισίματος των μετοχών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Rinker που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Η εξαγορά της Cemex που εδρεύει στο Μεξικό θα είναι η μεγαλύτερη στην παγκόσμια αγορά υλικών κατασκευής κτιρίων.

Η εξαγορά θα αυξήσει τις πωλήσεις της Cemex κατά 32%, στα 24 δισ. δολ. και θα προσθέσει εργοστάσια στη Φλόριντα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, τις πολιτείες των ΗΠΑ που η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι θα έχουν την ταχύτερη αύξηση πληθυσμού μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Η Rinker αντιστάθηκε της αρχικής προσφοράς της Cemex που έγινε τον Οκτώβριο του 2006, μετά την υποχώρηση 36% των μετοχών της αυστραλιανής εταιρείας, εν μέσω της συρρίκνωσης της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ.

Σήμερα οι μετοχές της Rinker διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα της νέας προσφοράς, σημειώνοντας άνοδο 2,1%, στα 18,87 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα ή στα 15,54 δολ. ΗΠΑ η μία, στην τρέχουσα ισοτιμία.

Η Perpetual Investments με μερίδιο αρκετά υψηλό για να εμποδίσει την προσφορά απέρριψε την αρχική, ενώ σήμερα αρνήθηκε να πει εάν θα δεχθεί τη βελτιωμένη προσφορά.

Ο πρόεδρος της Rinker, John Morschel, είπε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τους επενδυτές. Περίπου το 60% των μετόχων της εταιρείας, βρίσκονται στην Αυστραλία.

Η αρχική προσφορά της Cemex των 13 δολ. ΗΠΑ ανά μετοχή που έγινε σε δολάρια ΗΠΑ, μειώθηκε σε αξία για τους Αυστραλούς μετόχους, καθώς το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε ανοδικά. Το νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών σήμερα φθάνοντας στα 82,41 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, 7% υψηλότερα από την ανακοίνωση της πρώτης προσφοράς εξαγοράς.

Η μεξικανική εταιρεία θα δώσει στους μετόχους τη δυνατότητα να λάβουν κλειστή τιμή σε αυστραλιανό δολάριο, στα 19,50 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή για τις πρώτες 2.000 μετοχές. Η Cemex είπε ότι δεν θα αυξήσει την προσφορά, καθώς δεν υπάρχει άλλη ανταγωνιστική προσφορά.

Σύμβουλος της Rinker είναι η UBS AG ενώ σύμβουλοι της Cemex είναι η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα