Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 11:54

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ για δεύτερο μήνα διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν και πρόσφατα στοιχεία σηματοδότησαν όιτ η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να συρρικνωθεί.

Ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψήφισαν ομόφωνα για τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 0,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στο Τόκυο. Την απόφαση προέβλεψαν και οι 49 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Αργότερα ο Fukui είπε στους δημοσιογράφους ότι η οικονομία των ΗΠΑ, θα επιτύχει ομαλή προσγείωση και πως οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία θα αυξηθούν μακροπρόθεσμα μετά την ταλάντευσή τους γύρω στο 0% τους ερχόμενους μήνες. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ιαπωνίας υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ ενδέχεται να βλάψει τις εξαγωγές, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Tankan, την εβδομάδα που πέρασε.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 159,74 ανά ευρώ στις 5:15 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, μετά την υποχώρησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 159,90. Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,15 από 119,03 πριν ανακοινωθεί η απόφαση για τα επιτόκια.

Την τελευταία φορά που η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το περίπου 0% ήταν τον περασμένο Ιούλιο και για πρώτη φορά σε έξι χρόνια και τα διπλασίασε τον Φεβρουάριο.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από 3,4% το 2006, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην εξαμηνιαία της έκθεση την εβδομάδα που πέρασε. Στην Ανατολική Ασία, εκτός της ιαπωνικής και της ινδικής χερσονήσου, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,3% φέτος, χαμηλότερα από 8,1%, σύμφωνα με την τράπεζα που εδρεύει στη Ουάσινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα