Γαλλία: Αύξηση 1,1% της βιομηχανικής παραγωγής

Υψηλότερη των προβλέψεων
Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 12:24

ΑΥΞΗΣΗ, μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, σημείωσε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, αποτέλεσμα των καταναλωτικών δαπανών και της σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρώπη.

Η παραγωγή στις βιομηχανίες, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία, αυξήθηκε 1,1%, τα μέγιστα σε επτά μήνες από τον Ιανουάριο, όταν μειώθηκε 0,2% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Insee στο Παρίσι, τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας. Κατά μέσον όρο 24 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας, πιθανόν επιταχύνθηκε τους τρεις πρώτους μήνες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Insee στις 22 Μαρτίου. Αυτό αύξησε την εξαγωγική ζήτηση αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ.

Την εβδομάδα που πέρασε το ευρώ με το οποίο συναλλάσσονται οι 13 χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας το 1,3442 στις 5 Απριλίου. Σήμερα το νόμισμα διαπραγματεύθηκε έως το 1,3434 έναντι του δολαρίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,6%. Η παραγωγή εκτός της ενεργείας, αυξήθηκε 1,4%.

Το Insee βλέπει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών αυξάνονται από 0,7% έως 0,9% το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, από 0,5% το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο του 2006. Ενδέχεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές που αρχίζουν σε δύο εβδομάδες, Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολές Ρουαγιάλ, έχουν ανακοινώσει μέτρα για την αύξηση της ζήτησης των νοικοκυριών στη Γαλλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα