Sesa Goa: Αγώνας δισεκατομμυριούχων για μερίδιό της

Τρίτη, 10 Απριλίου 2007 12:36

Ο ΠΕΜΠΤΟΣ πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Lakshmi Mittal, αγωνίζεται με δύο άλλους Ινδούς δισεκατομμυριούχους να αποκτήσει τον έλεγχο της Sesa Goa Ltd., της μεγαλύτερης μη κρατικής εταιρείας εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Η ιαπωνική Mitsui & Co. πουλά το μερίδιό της 51% στην Sesa Goa, αξίας έως 1 δισ. δολ. και ενδέχεται να επιλέξει αγοραστή αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από τη σχετική ανακοίνωση. Οι τρεις πλειοδότες είναι η Arcelor Mittal, η μεγαλύτερη ατσαλοβιομηχανία στον κόσμο, η Aditya Birla Group και η Vedanta Resources Plc, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους.

Οι μετοχές της Sesa Goa σημείωσαν άνοδο έως 5,3%, φθάνοντας στις 1.806 ρουπίες η μία στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και διαπραγματεύθηκαν στις 1.751,9 ρουπίες στις 12:53 μ.μ., τοπική ώρα. Φέτος οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 24%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 69 δισ. ρουπίες (1,6 δισ. δολ.).

Η Essel Mining & Industries Ltd. της Birla Group προσέφερε περίπου 2.100 ρουπίες (48,9 δολ.) ανά μετοχή για το μερίδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η Arcelor Mittal έκανε την υψηλότερη προσφορά, 2.200 ρουπίες ανά μετοχή, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Economic Times, επικαλούμενο πηγές. Ο Lakshmi Mittal είπε στις 21 Φεβρουαρίου ότι σκέφτεται να κάνει προσφορά για την εξαγορά της Sesa Goa.

Τηλεφωνικές κλήσεις του Bloomberg News στα γραφεία της Arcelo Mittal σε Λονδίνο και Ρότερνταμ, προωθήθηκαν σε τηλεφωνητή. Στελέχη στην Vedanta Resources, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού και ψευδαργύρου της Ινδίας, δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν το θέμα, ενώ η Pragnya Ram, εκπρόσωπος της Birla Group, δεν δέχθηκε να κάνει σχόλιο.

Η Sesa Goa πουλά το 58% της παραγωγής των 9 εκατ. μετρικών τόνων σε χαλυβουργίες στην Κίνα και την Ταϊβάν και 11% σε αγοραστές στην Ιαπωνία. Η εταιρεία εμφάνισε τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2006 καθαρά κέρδη 5,4 δισ. ρουπίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα