Ενδιαφέρον Καζακστάν για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 09:36

Το Καζακστάν επιβεβαίωσε και επισήμως το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ο υπουργός ενέργειας και ορυκτών πόρων του Καζακστάν, κ. Μπακτίκοζα Ιζμουχάμπετοβ ανακοίνωσε πως η χώρα του επιθυμεί να εξαγοράσει από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ποσοστά συμμετοχής στον αγωγό (στον οποίο η Ρωσία ελέγχει το 51%).

«Υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία πως θα συμμετέχουμε σε αυτόν στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμμετοχής ύψους 49% της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας πως μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσουν σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και αργότερα και με την Ελλάδα.

«Το ποσοστό συμμετοχής μας θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις διαπραγματεύσεις και μπορεί να γίνει έτσι ώστε να εξαγοράσουμε το μισό από το ποσοστό ύψους 49%» ανέφερε ο υπουργός. Το Καζακστάν στράφηκε προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα καθώς οι Ρώσοι μέτοχοι δεν ενδιαφέρονται να προβούν στην πώληση των μεριδίων τους και προτίθενται να αξιοποιήσουν εξ’ ολοκλήρου τις συμμετοχές τους, εξήγησε ο κ. Ιζμουχάμπετοβ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις αρχές Μαρτίου μεταξύ των τριών χωρών καμία δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση τμήματος ή ολόκληρου του μεριδίου της στον αγωγό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα