Gold Fields: Στόχος εξαγοράς από όμιλο με επικεφαλής τον Pastorini

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 13:13

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Edward Pastorini ενδέχεται να ηγηθεί προσφοράς για την εξαγορά της Gold Fields Ltd. της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στον κόσμο, προκειμένου να καλύψει την άνοδο της τιμής των ράβδων.

Η Gold Fields έχει χρηματιστηριακή αξία 12,5 δισ. δολ. Ο όμιλος σχεδιάζει να κάνει προσφορά σε μετρητά και μετοχές το νωρίτερο τον Ιούνιο για την εταιρεία που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Bloomberg News. Ο Pastorini σε τηλεφωνική συνέντευξη και σε ηλεκτρονικά μηνύματα από το Σαν Φρανσίσκο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τους άλλους ενδιαφερομένους και είπε ότι σε αυτούς περιλαμβάνεται και μία ανταγωνίστρια εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Η Gold Fields έχει στην κυριότητά της τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στη Νότιο Αφρική και το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στην Αφρική. Επίσης έχει περιουσιακά στοιχεία στην Γκάνα, την Αυστραλία, τη Βενεζουέλα και το Περού. Η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει υπερδιπλάσια άνοδο, στα περίπου 680 δολ. η ουγγιά από τα χαμηλότερα επίπεδα 20 ετών του 1999, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν για εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού και του αδύναμου δολαρίου.

Οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν έως 10,11 ραντ, ποσοστό 7,4%, φθάνοντας στα 147,31 ραντ και διαπραγματεύθηκαν στα 145,39 ραντ στις 11:24 π.μ. στο Γιοχάνεσμπουργκ, τοπική ώρα. Κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα σημαίνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της μετοχής από τις 21 Αυγούστου του 2006.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα σκεφθεί οποιαδήποτε «σοβαρή προσφορά» που θα αντιπροσωπεύει αξία για τους μετόχους, ανέφερε χθες ο Willie Jacobsz, εκπρόσωπος της Gold Fields μιλώντας στο τηλέφωνο από το Γιοχάνεσμπουργκ. Η εταιρεία δεν έχει δεχθεί τέτοιου είδους προσέγγιση, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Εχουμε ακούσει μια φήμη την οποία όμως δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε», κατέληξε ο Jacobsz.

Οι μετοχές της Gold Fields σημείωσαν πέρυσι άνοδο 3,9%, έανντι ανόδου 5,5% των μετοχών της ανταγωνίστριάς της στο Γιοχάνεσμπουργκ, AngloGold Ashanti Ltd., της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στον κόσμο.

Οι μετοχές της Barrick Gold Corp. με έδρα το Τορόντο, της μεγαλύτερης του κλάδου, σημείωσαν πέρυσι ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο Pastorini, που δεν δημοσιοποιεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχει συμμετάσχει σε παλαιότερες συμφωνίες του είδους, συμπεριλαμβανομένης της Newmont Mining Corp., της Homestake Mining Co. και της Atlas Corp., σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο.

Οι εξαγορές εταιρειών παραγωγής χρυσού αναρριχήθηκαν πλέον του ημίσεως στα 24,3 δισ. δολ. πέρυσι, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αναπληρώσουν τα μειωμένα αποθέματά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Gold Fields παρήγαγε 2,66 εκατ. ουγγιές χρυσού στα τρία ορυχεία της στη Ν. Αφρική το δωδεκάμηνο έως τις 30 Ιουνίου του 2006 και αγόρασε το South Deep, το ορυχείο με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, όπου σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή σε περίπου 1 εκατ. ουγγιές ετησίως. Τα πέντε ορυχεία της εκτός Ν. Αφρικής απέδωσαν μαζί 1,69 εκατ. ουγγιές χρυσού.

Η εταιρεία το δωδεκάμηνο έως και τον περασμένο Ιούνιο, εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,39 δισ. ραντ (195 εκατ. δολ.).

Μία προσφορά για την Gold Fields θα είναι η δεύτερη κατά τη διάρκεια της θητείας του Ian Cockerill, 52 ετών στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή από το 2002. Ο Cockerill αμύνθηκε επιτυχώς επί οκτώ μήνες της επιθετικής προσφοράς ύψους 3,8 δισ. δολ. από τη μικρότερη νοτιο-αφρικανική ανταγωνίστρια, Harmony Gold Mining Co. το 2005. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν διπλάσια άνοδο μετά την απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς από τη Harmony στις 19 Μαΐου του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα