«Κλείδωσαν» κέρδη στη Wall Street

Υποχώρηση των μετοχών στην Ευρώπη
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 00:01
UPD:00:25

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές αργού άσκησαν πιέσεις στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ φέτος αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, ωθώντας τους επενδυτές να «κλειδωθούν» στα πρόσφατα κέρδη τους.

Η μετοχή της Citigroup έχασε 1,7% της αξίας της, μετά την ανακοίνωση ότι η τράπεζα θα περικόψει 17.000 θέσεις εργασίας ή το 5% του εργατικού δυναμικού της.

Πτώση υπέστη και ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στέγης από τη στιγμή που η Αμερικανική Ενωση Κτηματομεσιτών ανακοίνωσε ότι αυστηρότερα πιστωτικά στάνταρντ θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι και προχθές ο Dow Jones κατέγραψε οκτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, παρουσιάζοντας την πιο παρατεταμένη περίοδο από ανοδικά κλεισίματα στη διάρκεια τεσσάρων ετών, αν και οι αυξήσεις σε αρκετές απ' αυτές τις συνεδριάσεις ήταν περιορισμένες.

Στην Ευρώπη οι μετοχές υποχώρησαν από τα υψηλά εξαετίας που είχαν αγγίξει νωρίτερα, αφού τελικά υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για την ποιότητα των επικείμενων εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με τη SAP να δέχεται πλήγμα από φήμες ότι ο γερμανικός όμιλος λογισμικού ενδέχεται να απευθύνει προειδοποίηση για την κερδοφορία του.

Τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα συνέβαλαν στη συγκράτηση των ζημιών, αν και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με οριακή πτώση 0,07%, στις 1.547,24 μονάδες, αφού νωρίτερα άγγιξε νέα υψηλά εξαετίας, τις 1.556,73 μονάδες. Ο δείκτης FTSEurofirst κατέγραψε άνοδο για πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι μετοχές ίσως να έχουν προχωρήσει υπέρ το δέον καταγράφοντας άνοδο 9% τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες αμφιβολίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή οι φήμες ότι η SAP μπορεί να απευθύνει προειδοποίηση για τα κέρδη της οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση 1,1%. Η δραστηριότητα σε επίπεδο εξαγορών -κινητήρια δύναμη των πρόσφατων κερδών- συνέχισε να στηρίζει επιλεκτικά κάποιες μετοχές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς οι ρευστοποιήσεις μετοχών εταιρειών μηχανολογικού εξοπλισμού αντιστάθμισαν τα κέρδη στον τομέα ακινήτων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα