Με τρεις ερωτήσεις φέρνει το ατύχημα του "Sea Diamond" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με την πρώτη από αυτές, ζητεί να μάθει αν οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν μετά τη βύθιση του πλοίου και την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή, την κινητοποίηση του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης θεωρούνται σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, ερωτά την Επιτροπή εάν προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις απορρύπανσης και αποκατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών στον κόλπο της Καλντέρας.
Με δεύτερη ερώτηση που κατέθεσε, εστιάζει στην έλλειψη δικτύου ρυμούλκησης με σκάφη αγκυροβολημένα στο Αιγαίο και ζητά να πληροφορηθεί εάν ένα τέτοιο σχέδιο έχει υποβληθεί στην Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές για χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια, καθώς και εάν θα ήταν επιλέξιμο προς χρηματοδότηση.
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ καταθέτει ερώτηση με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν η ευρωπαϊκή οδηγία για τους οργανισμούς πιστοποίησης και ελέγχου πλοίων έχει ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, εάν εφαρμόζεται ορθά και εάν οι ελληνικές αρχές έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αυτή εισάγει για την αναγνώριση τέτοιων οργανισμών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, δεδομένου ότι το "Sea Diamond" είχε πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από νηογνώμονα.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε ομιλία του σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου αναφερόμενος στο δυστύχημα του κρουαζιερόπλοιου ανακοίνωσε ότι ο Συνασπισμός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει σχετικά με την ηλικία αυτών των πλοίων, για τους επιβαλλόμενους ελέγχους, για την επάρκεια, εκπαίδευση και αξιοπιστία του προσωπικού αλλά και του καθεστώτος σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.