Συγκρατημένοι οι επενδυτές

Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις τα ξένα χρηματιστήρια
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 00:01

Η ΑΦΘΟΝΗ ρευστότητα που υπάρχει στην αμερικανική αγορά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις προσέφεραν στήριγμα στη Wall Street. Ειδικά, η είδηση της πώλησης της εταιρείας βιοτεχνολογίας MedImmune τόνωσε τις μετοχές τεχνολογίας, με το δείκτη των μετοχών βιοτεχνολογίας να ενισχύεται 1,4%.

Αρχικά, τα στοιχεία για τις αμερικανικές πωλήσεις λιανικής προκάλεσαν αμφιβολίες για την ισχύ των μελλοντικών καταναλωτικών δαπανών, που θεωρείται η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι υψηλότερες των αναμενομένων τιμές εισαγόμενων ειδών ενέτειναν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, παράγοντας που θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αυξήσουν τα επιτόκια.

Στην Ευρώπη υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό - που προκάλεσαν τα στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού - ωθώντας τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν μετοχές, όπως Siemens και Unibail, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες είχαν ξεπεράσει σε απόδοση τη μέση απόδοση της αγοράς. Υπήρξαν ωστόσο κάποια ενθαρρυντικά σημεία, όπως η SABMiller η οποία ανακοίνωσε μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξησης στον ετήσιο όγκο πωλήσεων μπίρας, ενώ οι φήμες περί εξαγορών στήριξαν στις Zurich Financial Services και ΟΜΧ.

O δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,3%, στις 1.542,39 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας. Το κλίμα βάρυνε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε μεν τα επιτόκιά της σταθερά στο 3,75% όπως αναμενόταν, αλλά ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση τον Ιούνιο προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση 1,3% των τιμών πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες ότι οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές θα μπορούσαν να σημάνουν υψηλότερες τιμές καταναλωτή και παραγωγού. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,05%, χάρη στα κέρδη του τομέα ενέργειας και φαρμάκων, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησαν 0,1% αντίστοιχα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έχασε 0,73% της αξίας του λόγω της υποχώρησης των μεγάλων εξαγωγικών ομίλων, όπως η Canon.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα