Κοντά στα υψηλότερα εβδομάδας το αργό

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 07:02

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας αναρριχήθηκε στη Ν. Υόρκη το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 3%, καθώς η αύξηση της ζήτησης και η διακοπή λειτουργίας διϋλιστηρίων ώθησαν την βενζίνη στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2006.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά αργά κατά τη συνεδρίαση μετά το κλείσιμο μονάδας βενζίνης της ConocoPhillips στην Ουάσινγκτον και στην Καλιφόρνια και την καθυστέρηση συντήρησης σε μονάδα της στο Τέξας, τη στιγμή που η Valero Energy Corp. αποκαθιστά το διϋλιστήριό της στο McKee. Νωρίτερα το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση της International Energy Agency (ΙΕΑ), ότι τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες οδεύουν προς την πρώτη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση σε 11 χρόνια.

Το πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 64,03 δολ. το βαρέλι, 18 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 9:58 π.μ., στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 1,84 δολ., ποσοστό 3%, φθάνοντας χθες στα 63,85 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 29 Μαρτίου. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιουνίου διαπραγματεύθηκαν στα 66,40 δολ. το βαρέλι, μετά τη χθεσινή τους άνοδο κατά 2,3%, στα 66,34 δολ. το βαρέλι.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μαΐου έδειξαν ότι τα αποθέματα για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι πιθανόν να δείξουν μείωση 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία από το 1996, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΙΕΑ.

Επίσης η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 250.000 βαρέλια την εκτίμηση για την ημερήσια παγκόσμια κατανάλωση και εξ αιτίας του ζεστού καιρού στην Ευρώπη και την Ασία. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί 1,8%, φθάνοντας στα 85,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα