Υποχωρεί ο χαλκός στη Σαγκάη

Απώλειες για ψευδάργυρο και αλουμίνιο
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 07:28

ΠΤΩΤΙΚΑ από τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών υποχώρησαν τα συμβόλαια του χαλκού, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση ενδέχεται να υστερήσει των προμηθειών εν μέσω ανησυχιών για τη μείωση των εισαγωγών της Κίνας, της μεγαλύτερης εταιρείας κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο. Πτωτικά κινήθηκε ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες και οι δείκτες στο London Metal Exchange (LME), μετά τα σχόλια διαπραγματευτών και αναλυτών ότι η Κίνα ενδέχεται να περιορίσει τις εισαγωγές χαλκού το δεύτερο τρίμηνο. Πριν από σήμερα οι τιμές του μετάλλου αναρριχήθηκαν 45% από τις αρχές Φεβρουαρίου καθώς εισαγωγές άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, υποχώρησε έως 1.890 γιουάν, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 70.710 γιουάν (9.156 δολ.) ο μετρικός τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 71.480 γιουάν ο τόνος κατά το μέσον της συνεδρίασης. Τα συμβόλαια έκλεισαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 1.170 γιουάν, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας σήμερα στα 69.700 γιουάν ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), διαπραγματεύθηκε 0,1% υψηλότερα, φθάνοντας στα 7.697 δολ. ο τόνος στις 11:30 π.μ., ώρα Σαγκάης. Χθες, έκλεισε 1,8% χαμηλότερα.

Οι εισαγωγές χαλκού και προϊόντων χαλκού της Κίνας αυξήθηκαν στους 776.589 τόνους το πρώτο τρίμηνο, 58% υψηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η χώρα βρίσκεται σε εποχή μεγάλης ζήτησης από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Οι εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού και κράματος, ενδέχεται να υποχωρήσουν αυτόν τον μήνα κατά 100.000 τόνους, από 190.000 που εκτιμάτο τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον αναλυτή Xue Feng, της Maike Futures Co.

Ωστόσο τα αποθέματα που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, υποχώρησαν για τρίτη ημέρα χθες, φθάνοντας στους 268.174 μετρικούς τόνους, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Ιανουαρίου.

Πέρυσι οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο 25%, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα και των προβλημάτων στις προμήθειες αποτέλεσμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε χώρες παραγωγής του μετάλλου.

Οι εργαζόμενοι στην Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. στην Ινδονησία σχεδιάζουν να απεργήσουν στις 18 Απριλίου για υψηλότερους μισθούς και κοινωνική ασφάλιση στους εργαζομένους που είναι κάτοικοι της Παπούα, όπου βρίσκονται τα ορυχεία χαλκού και χρυσού της εταιρείας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Jakarta Post.

H Xstrata Plc θα καθυστερήσει τις φορτώσεις από το ορυχείο της Bajo de la Alumbrera στην Αργεντινή μετά από πλημμύρες που προκάλεσαν πρόβλημα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Platts στο Web site της.

Στη Σαγκάη, ο ψευδάργυρος για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησε σήμερα έως 1.165 γιουάν, ποσοστό 3,5%, φθάνοντας στα 31.720 γιουάν ο τόνος και κατά το μέσον της συνεδρίασης στα 31.965 γιουάν ο τόνος. Το αλουμίνιο για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε έως 210 γιουάν, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 19.660 γιουάν και διαπραγματεύθηκε στα 19.820 γιουάν ο τόνος.

Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), έκλεισε χθες 0,3% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 3.150 δολ. ο τόνος. Το αλουμίνιο για παράδοση σε τρεις μήνες διαπραγματεύθηκε 0,2% υψηλότερα, φθάνοντας στα 2.840 δολ. ο τόνος στις 11:32 π.μ., ώρα Σαγκάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα